Krachtiger worden gaat niet alleen via je sterke kant, dat houd je ironisch genoeg zwakker. De massa en populaire media spreken altijd over één zijde van een kracht: je sterke kanten, talent. Terwijl een kracht – het vermogen om impact te hebben – altijd twee zijden heeft. Doen en rusten, vertellen en luisteren, leiden, volgen.

Impact maken is het vermogen om beiden zijden te kunnen benutten. Jung noemt dit polariteiten en de geleerde Maimonides het gouden pad. Denk maar eens in welke mate je kracht toeneemt als je beide kanten kunt inzetten in situaties?

Om dit te omarmen, deze kracht, dienen we onze zwakke kanten te integreren in onszelf. Met minder energie en moeite ga je opeens andere resultaten krijgen. Sterkere relaties, meer synergie zoals Covey het over heeft en eerdere vorderingen in werk.

Enkele voorbeelden van krachtverlies uit de samenleving: 

 • Een leidinggevende die alleen kan motiveren, zenden en overtuigen maar moeite heeft met inleven en verbinden
 • Gevolg/verlies van kracht: medewerkers ervaren geen verbinding met hem/haar
 • Een creatieve marketeer die moeite heeft om structuur, discipline en richting in zijn werk aan te brengen
 • Gevolg/verlies van kracht: briljante ideeën maar moeite met manifesteren daarvan
 • Een data analist zonder toegang tot gevoel en daarmee eigen wil
 • Gevolg/verlies van kracht: briljante analyses maar moeite met zijn eigen loopbaansturen 

In onze wereld is er een illusie van kracht

De samenlevingen om ons heen – met uitzonderingen daargelaten – propageren niet meer dat kracht bereikt wordt door middel van balans tussen ogenschijnlijke tegenpolen. Denken en voelen, doen en verbinden et cetera. Mannelijk en vrouwelijk. Beinvloeden en openstaan voor anderen. Hierdoor onstaat onbalans. De laatste jaren zie je dat we volop de weg aan het zoeken zijn naar balans om onze kracht te versterken.

 • Productie niet meer ten koste van vitaliteit (balans tussen in en ontspanning). Een 32-urige werkweer is effectiever
 • Masculiene principes – daadkracht, actie, doorzettingsvermogen – in balans met feminiene principes – verbinding met anderen, selfcare en creativiteit.
 • De enorme groei aan coaching: het bewuste en onbewuste met elkaar in balans te brengen (en stoppen met onderdrukking van allerlei gedragspatronen)

Waarom balans tot kracht leidt?

Wij mensen hebben allemaal andere talenten. Dikwijls zijn die talenten een gevolg van onze psychologische structuur. Je hebt analytische, emotionele en actiegerichte mensen. Onze kracht of talent ligt binnen één van deze gebieden. Als je weet hoe jij deze kracht/talent kunt benutten en laten aansluiten bij mensen die vanuit een ander talentgebied opereren word je effectiever en ‘trigger’ je ook minder weerstand. Doordat jij je kracht weet te balanceren.

Omdat te bereiken dien je ook aan de zwakkere kant van je talent te werken. Je talent helpt je met toegevoegde waarde leveren maar ieder talent heeft een beperking. Maslow zei ooit:

Abraham Maslow schreef het al: ‘Als je alleen een hamer hebt, neig je ernaar elk probleem te zien als een spijker.

Niet alles is op te lossen met jouw sterktegebied, soms werkt alleen het tegenovergesteld om je verder te helpen in werk en je loopbaan. Een voorbeeld hiervan is (zie hieronder) analytisch vermogen. Analytisch vermogen is een superkracht voor denken, inzichten, feiten, logica en soms ook filosofie. De achilleshiel van dit talent is langzaam actie te ondernemen (tenzij het over analyses gaat), afstandelijk lijken in communicatie en dikwijls moeite met toegang tot de eigen gevoelens en vitaliteit.

Begin je nu in te zien wat de beperking is van alleen maar de sterke kanten grotere maken? Uit het voorbeeld van hierboven: nog analytischer worden helpt je niet richting balans, de andere kant van de polariteiten kunnen omarmen. Soms helpt doen voordat je dingen helemaal helder hebt, soms empathie te tonen en niet alles is te begrijpen vanuit een rationeel perspectief. Tenslotte, is vitaliteit en energie een voorwaarde voor voldoening en productieve dagen. Denken verbruikt soms bovenmatig veel energie en gevoel geeft ons toegang tot onze werkelijke behoeften. Zolang onze zwakke kant niet ontwikkeld is zijn we eigenlijk maar half zo effectief.

Terwijl als iemand aan deze zwakke kanten werkt, gebeurt er:

 • Ideeën, concepten en ideeën eerder omzetten in acties en resultaten
 • Stoppen met overdenken en soms actie ondernemen voordat alles duidelijk is
 • Niet alleen rationeel kunnen communiceren maar ook de emotionele belangen meenemen
 • Een rijker en dieper eigen gevoelswereld en daarbij beslissingen maken die niet alleen maar rationeel zijn
 • Eerder uit het hoofd en stoppen met overdenken en meer sporten om de vitaliteit van het lichaam sterker te maken.

 

Kracht ontwikkeling van boekenwijsheid naar doorleefde wijsheid

We smullen van boeken over onze (psychologische) kracht te vergroten. Boeken als de Alchemist en de boeken van Dan Brown staan al jaren boven de lijsten. Madonna doet aan kabbala en ayahusca, truffels en retraites schieten als paddenstoelen uit de grond. We smachten naar onze innerlijke kracht ontwikkelen.

Boekenwijsheid en persoonlijke ontwikkeling die niet de diepere spanningen tussen polariteiten meeneemt leidt vaak niet tot ontwikkeling van kracht. Wat je leest en wat je doet blijven dan twee gescheiden werelden. Als je een kracht wilt ontwikkelen, kun je in het-hier-en-nu zien waar je staat met betrekking tot een polariteit – naar welke kant schiet je door of welke vergeet je? Dan, kun jij wanneer je ziet dat je doorschiet en jezelf tot de orde roepen. Je hebt dus elke dag om je kracht te versterken, maar grijp je deze wel? Als je de polariteiten niet in actie ziet bij jezelf, is er nog potentie voor transformatie en kracht.

Bronnen

https://www.franklincovey.com/habit-6/