Waarom werken vanuit passie gevaarlijk is?

Je ziet het meer en meer terugkomen: het aanmoedigen tot volgen van je passie. Maar het kan gevaarlijk zijn – en je veel (onnodige) frustraties opleveren en tijd en geld kosten.

 

Letterlijk betekent passie: lijden en niet leiden. Ieder van ons heeft een dominante passie. Dat betekent dat bepaald voorkeursgedrag ons veel voldoening geeft maar wij daar dikwijls in doorslaan. Denk bijvoorbeeld aan iemand die gedreven wordt door de beste zijn. Deze vindt het heerlijk om in de schijnwerpers te staan en op zeer actieve wijze achter doelstellingen aan te gaan. Iemand met deze passie zou goed kunnen zijn in verkopen, presentaties geven of waardevolle initiatieven van de grond krijgen.

 

Bij passie volg je wat je zelf wilt doen: doen wat je leuk vindt. Terwijl purpose: doen wat een zinvolle bijdrage levert. Passie vraagt: wat kan de wereld mij geven? Purpose vraagt: wat kan ik de wereld geven?

 

Het verschil tussen passie en purpose is doorontwikkeling. Het werken vanuit passie zet je dikwijls jezelf centraal en jouw behoeften. Om terug te grijpen naar het eerdere voorbeeld: de nadruk ligt dan op ‘ik wil succesvol zijn’ en ‘ik wil in de schijnwerpers staan’. Bij purpose vertaal jij je passie door naar concrete uitdagingen waar de wereldbehoefte aan heeft en voor wilt betalen. Hoe kan ik helpen belangrijke initiatieven onder de aandacht te brengen met mijn presentatievaardigheden? Management professor Hansen van de Universiteit van Berkeley toont aan in zijn onderzoek dat werken vanuit purpose tot meer voldoening en betere prestaties leidt.[1]

 

Werk je vanuit passie? Wellicht kan het zinvol zijn om eens onder de loep te nemen welke concrete en zinvolle uitdagingen en behoeften van de wereld jij op wilt richten? Het kan je helpen succesvoller te maken doordat je bij iets aansluit wat je zinvol vindt en waar behoefte aan is. Doordat de behoeften van anderen centraal staan gaat de ontwikkeling gemakkelijker en sneller. Anderzijds, zal je voelen dat je emotionele en spirituele behoeften meer gevoed worden waardoor je energieker voelt. Je draagt namelijk elke dag bij aan een betere wereld.

[1]Morten, H. (2018). Great at Work. New York: Simon & Schuster