Vergroot de effectiviteit van je medewerkers met hefboomvaardigheden

Vergroot de effectiviteit van je medewerkers met hefboomvaardigheden

De sleutel tot meer impact van talent van je medewerkers is begrenzing. Dit klinkt paradoxaal, maar is het niet. Het werkt als volgt: onder (werk)druk gaan mensen nog meer energie richten op hun talent waardoor ze erin doorslaan en het averechts werkt. Iemand die daadkrachtig is wordt ineens drammerig. Om iemand zijn talent veel effectiever te maken helpt het ontwikkelen van specifieke aanvullende vaardigheden, de hefboomvaardigheden. In dit artikel krijg je een praktijkvoorbeeld van hefboomvaardigheden, inclusief rendement.   Het talent Wouter is een Key Accountmanager bij een logistiek bedrijf. Zijn talent is overtuigingskracht. Hij is sterk in het mensen meekrijgen in de doelstellingen die hij wil bereiken.   Ongewenste effecten talent Doordat Wouter zo overtuigend is, laat hij vaak weinig ruimte voor de ander in gesprek en gaat hij doelgericht op een deal af. Een echte dialoog ontstaat niet. Gesprekspartners haken hierdoor af en blijven achter met het idee dat hij weinig belangstelling heeft voor hen en de organisatie. Wouter is zich van geen kwaad bewust. Hij heeft juist geen tijd willen verspillen van de klant en zo goed mogelijk de meerwaarde willen aantonen.   Hefboomvaardigheden Hefboomvaardigheden zijn vaardigheden die helpen een talent effectiever te maken. In het voorbeeld van Wouter zou zijn overtuigingskracht sterker worden als hij de hefboomvaardigheid ontwikkelt van ruimte laten voor de gesprekspartner en (beter) aansluiten bij zijn/haar behoefte. Afhankelijk van elke medewerker kunnen er verschillende vaardigheden ontwikkeld worden om dit talent door te ontwikkelen. Wouter en zijn coach kunnen ervoor kiezen om verschillende vaardigheden te ontwikkelen:

  • De behoefte van de klant meer centraal te stellen door meer behoefte vragen te stellen
  • Vertragen in het gesprek en de klant meer ruimte bieden voor zijn verhaal en inzichten
  • Aanvoelen op welk punt je iemand enthousiast krijgt en welk punt iemand afhaakt door te veel overtuigingskracht

Wat levert dat op hefboomvaardigheden?

Het door ontwikkelen van het talent leidt er in dit geval toe dat Wouter meer ruimte overlaat voor de klant en hierdoor beter inzicht heeft in de klantbehoeften. Hierdoor ontstaat er meer een gelijkwaardige relatie en sluit zijn verhaal beter aan bij werkelijke klantbehoeften. Klanten maken nu meer contact met hem, voelen zich begrepen en zien nu duidelijker de toegevoegde waarde in van zijn diensten. In dit voorbeeld is het gemakkelijk concreet te maken, stel de waarde van een client is 50.000 euro en zijn conversie verhoogt hierdoor met 10%. Dit zou betekenen dat elke 10 gesprekken een extra opleveren. Dit is een vereenvoudigd voorbeeld om waarde aan te tonen, de werkelijkheid heeft veel meer factoren.

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een Amsterdams loopbaancoachingsbureau gespecialiseerd in talentontwikkeling en loopbaanontwikkeling van hoogopgeleide professionals in de zakelijke en financiële dienstverlening.
Wij helpen professionals met het verkrijgen van werk dat goed past en persoonlijke ontwikkeling om hun effectiviteit en zelfsturing te vergroten. Onze aanpak is diepgaand en resultaatgericht: eerst uitgebreid geïnvesteerd in het vergroten van zelfinzicht en dit vervolgens te vertalen naar praktische ontwikkeling en loopbaanmogelijkheden. We zorgen voor meer energie, voldoening en vlotter carrière maken. Neem hier contact op.