Vaker uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek? Doe dit.

Je wilt minder tijd kwijt zijn aan solliciteren en uitgenodigd worden bij interessante bedrijven, maar hoe doe je dat? In dit artikel krijg je 5 bewezen tips uit de praktijk die je helpen vaker in gesprek te raken. 

 1. Wel of geen foto?
  1. Dit is branche afhankelijk. Zet zeker wel een foto op je c.v. als je werkzaam bent in een functie waarbij persoonlijkheid bovengemiddeld belangrijk is.
  1. Laat dan een professionele foto maken. Draag professionele werkkleding en maak oogcontact met de lezer. 
 2. Persoonlijke profiel
  1. Zet een persoonlijk profiel neer die je persoonlijke eigenschappen combineren met je expertise en belangrijkste resultaten. Verwoordt dit in maximaal 2-3 regels. 
  1. Vermijdt lange profielen (>5 regels) met alleen persoonlijkheidsbeschrijvingen die niet zoveel zeggen: ‘daadkrachtige, assertieve en eerlijke persoonlijkheid die 100% betrokken is …’. De termen kunnen namelijk betrekking hebben op een Office Manager maar ook Generaal van de Nederlandse strijdkrachten. 
 3. Bij een sollicitatie wordt vaak je curriculum vitae in 7 – 15 seconden gescand. 
  1. Creëer een lege bladspiegel. Bouw ruimte in waardoor je c.v. duidelijker naar voren komt en beter leesbaar is. 
  1. Schrap werkervaringen die niet goed aansluiten bij je sollicitatie. Het devies hier is keuzes maken en focus aanbrengen. 
  1. Gebruik waar mogelijk een c.v. template zoals bijvoorbeeld op www.cv.nl
 4. Werkervaring duidelijk neerzetten
  1. Neem het profiel op van je vorige werkgever bij elke werkervaring
  1. Werk vanuit functiedoelstellingen terug naar je belangrijkste taken. Schrijf deze taken op en vindt hier de overlap tussen je ervaring en relevantie voor de functie waarop je solliciteert. 
  1. Maak de taken en resultaten zo specifiek mogelijk. Bijvoorbeeld: 14% besparing gerealiseerd op de inkoop van software in 1ste jaar. Totale waarde besparing was 80.000 euro. 
 5. Opleidingen en trainingen
  1. Kies zorgvuldig de opleidingen en trainingen die aansluiten bij je volgende stap en relevant zijn. Ook dit creëert focus en daarmee een sterke positionering. 

Werken de tips niet? Dan kan het zijn dat je solliciteert op banen die niet aansluiten bij je expertise en ervaring. Nog meer actie heeft geen zin. Je hebt dan behoefte aan een scherpe loopbaankoers of strategie om het te realiseren. Kijk eens hier.

Veel succes en zet ‘em op.