Wat is de toegevoegde waarde van talentontwikkeling?

 

Ben je leidinggevende of HR Business partner in het midden- en kleinbedrijf? In dat geval, kun jij je afvragen: wat levert talentontwikkeling op? Wat zijn de fundamentele gebieden waar talentontwikkeling het verschil kan maken.

Er is van alles geschreven dat talentontwikkeling helpt bij het versterken van je concurrentiepositie als bedrijf, maar hoe zit dat concreet? Daarnaast, zie je dat leidinggevende voor een dilemma staan:

Als ze niet investeren in talentontwikkeling benadeelt dit hun aantrekkelijkheid als werkgever, de vaardigheden van hun medewerkers. Aan de andere kant, als ze het wel doen, is het ook zonde om tienduizenden euro’s te investeren zonder dat het wat oplevert.

In dit artikel, krijg je:

  • Wat is de toegevoegde waarde van talentontwikkeling op strategisch niveau?

Wat is de strategisch toegevoegde waarde voor je organisatie?

Nick van Dam in 25 Best Practices in Learning & Talent Development laat zien dat Talent Development op 5 gebieden waarde toevoegt voor je organisatie. Dit geldt natuurlijk evenmin voor kleinere organisaties. Alleen, de hoe kan dat zinvol gedaan worden is dan een andere vraag. Hieronder lees je op welke 5 strategische gebieden talenontwikkeling waarde toevoegt.

Ontwikkelen van capaciteiten. Dit is, mijns inziens, de voornaamste bijdragen aan een organisatie: de talenten ontwikkelen in kennis, vaardigheden en houding van medewerkers. Doordat mensen een enorme potentie hebben maar wij geen van alle geboren als compleet ontwikkelde leidinggevende of medewerker. We hebben zwakke kanten, sterke kanten en verschillende niveaus van meesterschap.

Aantrekken en behouden van talent. Iedereen schrijft over The War on Talent. Sommige bedrijven werven zelfs wereldwijd omdat talent niet aan te slepen is. Schaars talent aannemen gaat gemakkelijker als er een aantrekkelijke leren en ontwikkelingsplan aanwezig zijn. Voor jongeren is dit zelfs een reden om een organisatie te verlaten.

Motiveren en betrokkenheid versterken van medewerkers. In essentie is het één van de behoefte van mensen om competent te worden en zichzelf te realiseren (zie piramide van Maslow). Dikwijls zie je dat ontwikkeling op werk ook de vruchten aflevert in privéleven. Met als gevolg dat werknemers dankbaarheid en betrokkenheid kunnen tonen.

Het bouwen van een werkgevermerk. Talentontwikkeling kan bijdragen om een gemeenschappelijke cultuur te ontwikkelen. Hiermee ontstaat er meer een eenheid in hoe medewerkers zijn en handelen. Vanwege remote werken en verdere globalisering is dit steeds belangrijker aan het worden. Dit leidt dikwijls tot gemakkelijkere samenwerking leiden dankzij een soort van ‘kameraadschap’ leiden.

Wat is talentontwikkeling?

Talentontwikkeling midden en kleinbedrijf

Een slotgedachte: talentontwikkeling is eigenlijk niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Voor het midden en kleinbedrijf kan talentontwikkeling evenmin van toegevoegde waarde zijn mits dit wordt afgestemde op de situatie en behoeften. Midden en kleinbedrijf beschikken over andere mensen, processen en interne middelen. Het voordeel daarvan is dat talentontwikkeling relatief vlot geïmplementeerd kan worden – en aangepast aan veranderende markt- en strategie veranderingen.

Wil je meer bereiken met talentontwikkeling?

Ben je nieuw in talentontwikkeling? Je kunt op een hele kleine manier beginnen door de competenties van je medewerkers te leren relateren aan hun talenten via de training talentontwikkeling. Je medewerkers leren daardoor hoe ze hun talenten kunnen ontwikkelen naar competenties en dat ook doen.

Heb je een talentontwikkelingsbeleid en vallen je ontwikkelingsresultaten tegen? Dan zou competentie coaching je kunnen helpen om de leerdoelen en vaardigheden eerder in de vingers te krijgen. Oefenen, trainen en toepassen.

Wil je zien wat de programma’s voor anderen hebben betekend? Op de Linkedinpagina van Tom Oor kun je >20 aanbevelingen lezen. Soms werken we met mensen op discrete wijze  – niet alle aanbevelingen zijn daarom zichtbaar.

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een loopbaancoachingbureau gespecialiseerd in hoger opgeleiden in het bedrijfsleven.  Wij helpen hen met radicale verandering in werk en persoonlijke ontwikkeling. Onze klanten zijn bedrijven – als GoogleABN AmroTeamBlue en midden en kleinbedrijven – maar ook individuele professionals.

Wij bieden je een unieke aanpak doordat wij bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie combinerenJe hebt vaak coaches die in één van de twee werelden thuis zijn, maar niet beiden.