CEO’s, directeuren en leidinggevenden stellen vaak de vraag: talentontwikkeling hoe levert dat geld op voor mijn organisatie? In dit artikel delen we je feiten met je over talentontwikkeling, vergelijkingen uit de wereld van voetbal, een bredere strategische bijdrage en ook hoe je kleine winsten kunt behalen door talentontwikkeling toe te passen.

Ik ben Tom Oor gespecialiseerd in loopbaan en talentontwikkeling van hoger opgeleide professionals en vaak de rechterhand van leidinggevende bij deze vraagstukken.

Enkele feiten over resultaten voor bedrijven van talentontwikkeling:

 • Onderzoek van consultancybureau McKinsey toont aan dat talentontwikkeling een positief effect heeft op bedrijfsresultaten (we dienen wel kritisch te zijn hier, het lukt niet ieder bedrijf om talentontwikkeling goed te implementeren)
 • Onderzoek van The Manchester Consulting Group, welke een case is die vaak als referentie wordt gebruikt, toont de voordelen van coaching (wat vaak een onderdeel is van talentontwikkeling):
  • 80% van de mensen die coaching krijgen, rapporteren meer zelfvertrouwen, en meer dan 70% profiteren van verbeterde werkprestaties, relaties en effectievere communicatievaardigheden
  • 86% van de bedrijven meldt dat ze hun investering in coaching en meer hebben terugverdiend (bron: ICF 2009)
  • Een klein aantal onderzoeken wijst op een ROI van tussen de 5,5 en 7,9 keer de kosten van de opdracht voor executive coaching.

Talentontwikkeling heeft een bijdrage aan andere vitale bedrijfsonderdelen

De waarde van talentontwikkeling gaat verder dan alles wat je direct in geld kunt uitdrukken, natuurlijk zijn de effecten hiervan wel te meten, maar wanneer meerdere factoren een rol spelen is dit wat complexer. Hoe dan ook, talentontwikkeling draagt direct bij aan:

Talent ontwikkeling levert dat geld op?

Wat zou dat voor jouw organisatie betekenen?

 • Als je kosten kunt besparen op werving en selectie?
 • Als je de retentiecijfers kunt verhogen?
 • Als je medewerkers ambassadeurs worden van je firma?
 • Over de toegevoegde waarde van directe talentontwikkeling
Talent ontwikkeling levert dat geld op?

Een vergelijking met één van de meest succesvolle talentontwikkelingsinstuten in de wereld van voetbal

La Masía is het talentontwikkelingsinstituut van FC Barcelona, dat vaak wordt gezien als één van de beste voetbalacademies ter wereld. Enkele van de grootste sterren van de club en het voetbal zijn daar ontwikkeld, waaronder Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Pep Guardiola, Carles Puyol, Gerard Pique, Sergio Busquets, Victor Valdes en Guillermo Amor. De zaadjes voor Spanje’s drie opeenvolgende overwinningen in grote toernooien van 2008-12 werden gekweekt in La Masia.

De voetbalclub heeft volgens de rankingen van Forbes een waarde van 4,76 miljard dollar en staat daarmee boven de lijst (zie hieronder). Het is onmiskenbaar dat La Masia daarbij een grote rol speelt bij de waarde die gecreëerd is.

Ik ben ervan overtuigd dat als kleine bedrijven (<100 fte) talentontwikkeling een centrale en structurele aanpak geven ze meer van de toegevoegde waarde gaan creëren zoals bij Barca. Een sleutelrol daarbij speelt het afstemmen op de middelen en behoeften van een kleinere organisatie. Tenslotte, soms kan leren en ontwikkelen zo geïmplementeerd worden, dat dit niet leidt tot extra kosten en druk op de capaciteit.

 

Succesvolle talentontwikkeling houdt rekening met de behoeften en situatie van een kleinere organisatie

 

Een kleinere organisatie (<100 fte) wil niet zeggen dat zij geen succesvolle talentontwikkeling kunnen invoeren. Dikwijls hebben ze te maken met andere middelen en capaciteiten en daarmee andere factoren voor succes. Talenontwikkeling hoeft niet groots te zijn en mag zelfs klein beginnen, bijvoorbeeld door, enkele kleine stappen in je bedrijf door te voeren, zie dit artikel voor meer concrete info:

Rendement vergroten in kleine stappen:

 • Het vertalen van waarden, principes naar bedrijfsdoelstellingen en ‘waarde gaps’ en deze centraal stellen in de ontwikkeling van de medewerker
 • De Effectiviteit van leerlijnen doorontwikkelen voor medewerkers (lerende principes integreren in de organisatie)
 • Rendement vergroten van personlijkheidsassessments (en daarop sturen door de leidinggevenden
 • Rendement verhogen van persoonlijke ontwikkelingsplannen