Talenten van medewerkers herkennen en ontwikkelen

Slimme leidinggevende helpen medewerkers hun talenten en kwaliteiten te herkennen en volop in te zetten. Met als gevolg: gemotiveerdere medewerkers en betere resultaten voor je organisatie.

Echter, is het niet vanzelfsprekend dat talenten herkennen en ontwikkelen, zodat dit leidt tot betere resultaten. Soms worden er dure investeringen gedaan, in assessments en trainingen, zonder dat medewerkers echt veranderen. 45% van de investeringen in leren en ontwikkelen leidt niet tot toepassen in werk.

Als leidinggevende wil je investeren in talentontwikkeling want je weet hoe dit strategisch bijdraagt aan het succes van je organisatie, alleen wil jij je geld ook niet ‘weggooien’. Dit artikel geeft je als leidinggevende direct toepasbare suggesties om rendement van talent herkennen en ontwikkelen te verhogen. Geen ingewikkelde filosofieën wel direct toepasbare suggesties uit de praktijk.

Begeleid medewerkers en daag hen op gezonde wijze uit bij het ontdekken van hun talent

Waarom medewerkers dikwijls niet goed hun talenten kunnen benutten is doordat ze moeite hebben om hun talenten echt te kunnen vastpakken. Mooie talentassessments met allerlei talenten leiden er niet toe dat mensen echt begrijpen waar ze goed in zijn. Talenten als empathisch, analytisch of daadkrachtig hebben weer allerlei nuances. Zodra mensen begrijpen op welke wijze ze bijvoorbeeld analytisch zijn en dit in actie zien, krijgen ze beter zicht op wat er met hun talent allemaal mogelijk is.

Ten tweede, helpt het medewerkers om zicht te krijgen hoe hun talenten bijdragen aan de ‘kritische succesfactoren’ van een organisatie en functie. Kritische succesfactoren brengen acties terug tot de essentie: welke factoren voegen de meeste waarde toe? Als medewerkers waarde en talent kunnen combineren krijg je een waardevolle combinatie. Hierdoor ga je de vruchten plukken van talent.

Een voorbeeld

Voor een accountmanager zijn kritische succesfactoren nieuwe klanten en klantbehoud. Er zijn vele manieren om deze te bereiken. Een daarvan is klanttevredenheid. De boodschap hier is dat de combinatie van talent van de medewerker en toegevoegde waarde voor waarde voor een organisatie leidt. Tenslotte, werkt dit ook vaak motiverend voor medewerkers om vanuit talent te werken.

Talenten van medewerkers herkennen en ontwikkelen

Als leidinggevende kun je helpen bij talenten van medewerkers herkennen en ontwikkelen door:

  1. Talent assessments aan te bieden om hun talenten in kaart te laten brengen
  2. Medewerkers zelf een samenvatting te laten maken van hun meest sterke kanten en zwakke kanten
  3. In deze samenvatting neem je op wat het talent specifiek inhoudt en hoe ze daarmee waarde kunnen toevoegen in hun functie
  4. Je kunt het team laten samenwerken met elkaar om zo hun beeld van hun talenten te versterken. Dikwijls zitten daar verschillende persoonlijkheden in en daardoor wordt de ‘samenvatting’ sterker
  5. Vervolgens laat je hen de kritische succesfactoren van de organisatie en functie in kaart brengen en reflecteren hoe ze hun talenten op andere wijze kunnen inzetten om deze effectiever te bereiken.
  6. Het klinkt gek maar afleren vormt vaak ook een belangrijk deel van talentontwikkeling. Afleren is nee zeggen en daardoor ruimte en tijd en energie overhouden voor andere acties.

Verhoog rendement van talentontwikkeling door acties te borgen in de organisatie

Vervolgens kun je het rendement van talentontwikkeling nog verder verhogen door talentontwikkeling te borgen in de organisatie. Je wilt dat medewerkers hen talenten gaan ontwikkelen, trainen en sterker maken. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling met de prestatiecyclus en persoonlijke ontwikkelingsgesprekken. Wellicht ga ik hier later nog een artikel overschrijven, ik denk dat je voor nu aardig wat informatie hebt voor talenten herkennen en toepassen in je organisatie.

Wil je meer bereiken met talentontwikkeling?

Ben je nieuw in talentontwikkeling? Je kunt op een hele kleine manier beginnen door de competenties van je medewerkers te leren relateren aan hun talenten via de training talentontwikkeling. Je medewerkers leren daardoor hoe ze hun talenten kunnen ontwikkelen naar competenties en dat ook doen.

Heb je een talentontwikkelingsbeleid en vallen je ontwikkelingsresultaten tegen? Dan zou competentie coaching je kunnen helpen om de leerdoelen en vaardigheden eerder in de vingers te krijgen. Oefenen, trainen en toepassen.

Wil je zien wat de programma’s voor anderen hebben betekend? Op de Linkedinpagina van Tom Oor kun je >20 aanbevelingen lezen. Soms werken we met mensen op discrete wijze  – niet alle aanbevelingen zijn daarom zichtbaar.

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een loopbaancoachingbureau gespecialiseerd in hoger opgeleiden in het bedrijfsleven.  Wij helpen hen met radicale verandering in werk en persoonlijke ontwikkeling. Onze klanten zijn bedrijven – als GoogleABN AmroTeamBlue en midden en kleinbedrijven – maar ook individuele professionals.

Wij bieden je een unieke aanpak doordat wij bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie combinerenJe hebt vaak coaches die in één van de twee werelden thuis zijn, maar niet beiden.