Je talenten ontdekken, hoe doe je dat?

“The person born with a talent they are meant to use will find their greatest happiness in using it. ”
― Johann Wolfgang von Goethe

Talenten ontdekken, hoe doe ik dat? Jonge hoger opgeleiden worstelen vaak met deze vraag. Eigenlijk is dit heel slim. Want je talenten ontdekken helpt om betere keuzes te maken waarbij jouw talent centraal staat. Met als gevolg werk dat beter aansluit bij waar je goed in bent, met als gevolg meer energie, impact en gezonde zelfrespect. Daarnaast, maak je ook vlotter carrière doordat je weet welke kansen in je loopbaan bij je talenten aansluiten. Velen hebben niet zo een goed beeld van hun talenten. Daarmee doe je juist je talenten te kort, want hoe kun je op basis daarvan scherpe keuzes maken? In dit artikel leg ik je – Tom Oor leraar Organizational Behaviour/loopbaancoach voor hoger opgeleiden – uit hoe jij je talenten kunt ontdekken.

Talenten ontdekken, hoe doe je dat?

[Foto credits: Alon Ben Joseph van Ace Jewelers. Voor mooie horloges kan hij je goed adviseren. De tekeningen zijn van de designer van Bulgari Fabrizio Buonamassa Stigliani voor zijn kinderen. Wat een tekentalent en ouderwets vakwerk, vind je niet?]

Wat zijn talenten?

Talent zijn herhalende patronen in denken, voelen en doen. Het zijn de dingen die jou van nature gemakkelijk afgaan. Weet je altijd het juiste woord te zeggen om iemand te overtuigen, gemakkelijk relaties op te bouwen met mensen of ‘iets’ tot op de bodem uit te zoeken? Dit zijn vaak de eerste tekenen van jouw talent.

Op een dieper niveau zijn talenten vermogens om ergens in uit te blinken. Als jij de dingen die je van nature goed afgaat traint en ontwikkeld kun je dit ontwikkelen tot een competentie. Een competentie is een vaardigheid die zo getraind is dat je die altijd kunt oproepen. Denk aan een schaatser en zijn schaatsslag. De slag is onderdeel van hem en bijna een automatisme.

Mensen verwarren dikwijls talent en competentie

Als je een talent hebt kan dit in het begin nog onontwikkeld zijn. Je hebt er aanleg voor maar het kan best zijn dat je ook nog enigszins spannend vindt om te gebruiken. Daarom kan het voelen alsof het geen talent is: je bent er goed in maar vind het ook nog wat spannend. Probeer hier doorheen te kijken en niet te snel oordelen. Het gaat om je natuurlijke gaven ontdekken en ontwikkeling en versterking daarvan komt later.

 

Wat levert dat op je talenten ontdekken?

Show me the money? Grapje, één van de hoofd redenen is dat het je helpt om je werk beter te laten aansluiten bij je talenten. Met de volgende resultaten:

Meer energie die je kunt benutten om je talent verder te ontwikkelen. Werken vanuit je talenten geeft je meer voldoening en energie dan taken doen die daar minder goed bij aansluiten. Je bouwt een energievoorraad op. Die heb je nodig als jij je talenten wilt inzetten in situaties die (nu) nog buiten je comfortzone liggen. Want, werken buiten de comfortzone vraagt meer energie.

Je vergroot de impact en resultaten van je werk. Iedere functie heeft een aantal kritische succes factoren. Dat zijn de onderdelen van je werk die het meeste toegevoegde waarde opleveren. Bijvoorbeeld de kritische succesfactoren van een Accountmanager zijn vaak klantentevredenheid en nettowinst per account. Als jij je talenten weet, is het gemakkelijker om je talenten te richten op de acties die daaraan bijdragen. Met als gevolg met minder energie meer resultaten bereiken.

Je zelf vertrouwen groeit en je zelfrespect. Psychologen beweren dat de geheime formule van zelfvertrouwen ontwikkelen is gebaseerd op de combinatie van waardigheid en vaardigheid. Ik zal dit je uitleggen. Waardigheid heeft te maken met als mens dat jij je waardevol voelt. Het waardig voelen heeft vaak te maken met een positief zelfbeeld. Dat als jij naar jezelf kijkt je de mooie kanten ziet.  Je talenten weten helpt om je waardigheid te versterken.

Je plezier in werk groeit. Als je werkt vanuit talent dan ga je meer selecteren op de werkzaamheden die bijdragen – weet je nog dat ik je vertelde over kritische succesfactoren? – en die je interessant vindt? Hierdoor is werk is niet een eindeloos lijst van ‘moetjes’ maar een plek om je talent te benutten. Je zin in werk en motivatie neemt toe.

Hoe kun jij je talenten ontdekken?

Je talenten ontdekken is eigenlijk een proces volgen om steeds meer beheersing te krijgen over je talenten. Wat je eigenlijk wilt is weten waar je impact hebt (en waar niet) om vervolgens te relateren aan je werk, opleidingen en kansen op promotie. Het ontdekken van je talent volgt dan ook dat proces.  Hoe werkt dat proces?

Stap 1 – inzichtelijk maken talenten

In het begin wil je zicht krijgen op de algemene talenten waar jij goed in bent. Welke gebieden ben jij van nature goed in? Is dat, bijvoorbeeld: analytisch, verbindend, communicatief, leidinggevend et cetera. Talent assessments en persoonlijkheidsassessments zijn vaak een goed beginpunt om deze talenten scherp te krijgen, maar verwacht niet dat ze je volledige talenten op een dienblad presenteren. Ze filteren namelijk niet al je talenten eruit, ze geven je talenten die te algemeen zijn en soms niet specifiek genoeg voor jou. Een uitzondering is misschien de enneagram talent assessments bij ons maar dat is veel meer dan een talent assessment met software. Hoe dan ook, is een talent assessment of persoonlijkheiddsassessment een goed begint punt.

Deze assessments worden completer als je ze aanvult met feedback van anderen. Je kunt feedback vragen van mensen uit je omgeving en het liefst hen vragen naar concrete voorbeelden. Je krijgt zo een completer en specifieker beeld van al je talenten. Houd er wel rekening mee dat feedback ook deels gebaseerd is op perceptie. Filter dit er uit.

Mijn uiteindelijke suggestie is om op basis van een assessment zelf een lijst van 3 en maximaal 5 talenten te noteren en deze uit te werken:

  • Wat is het talent?
  • Wat betekent dit talent in jouw geval (wat doe je, denk je en voel je?)
  • Hoe kun je hiermee resultaten bereiken (probeer deze te koppelen aan activiteiten)?

Stap 2 – je talenten specificeren en concretiseren

 Als je zicht hebt op je talentgebieden wil je dit specifiek gaan maken zodat het echt voor je gaat leven. Dat het niet blijft bij een mooie digitale talent assessment maar dat jij echt een gevoel bij je talenten krijgt. Als je verder wilt groeien – dan de massa – leer je zelfreflectie en observatie om nog beter zicht te krijgen op je talent.

Bij zelfreflectie sta je periodiek stil bij je talenten. Je denkt na over je talenten en onderzoekt zo de gebieden om het haarscherp te krijgen. Als je goed bent in communicatie is dat nog veel te breed. Is dit schriftelijk of woordelijk? Is dit overtuigen, informeren, motiveren?

De vragen die jij jezelf kunt stellen tijdens zelfreflectie:

  • Wat is het specifieke talent binnen mijn talentgebied?
  • Welke specifieke resultaten kan ik hiermee bereiken?

*Zelfobservatie is aardig complex en ik wil me hier beperken om je de instrumenten te geven die je direct kunt leren.

Veel succes met je talenten ontdekken

Ik wil je veel succes wensen bij je talenten ontdekken. Als je het proces doorloopt zul je zien dat je veel vlotter zicht krijg op je talent en keuzes kunt gaan maken voor je talent. Je krijgt steeds meer energie, impact en zelfrespect. En, misschien groei jij wel als Messi, Beyonce of Oprah Winfrey naar de top met je talent …

You don’t have to be great to start, but you have to start to be great.

Zig Ziglar

Wil je meer info over diensten die je helpen met je talent ontdekken en ontwikkelen?

Als je wilt ontdekken wat je talenten zijn en welk werk het beste aansluit bij wie jij bent en wat de arbeidsmarkt te bieden heeft, is daarvoor speciaal het coachingprogramma koersenonderzoek. Al jaren ons meest populaire programma. Zit je prima op je plek en wil jij je talenten verder aanscherpen en competenties ontwikkelen en trainen? Daarvoor is het programma competentie coaching.

Wil je zien wat de programma’s voor anderen hebben betekend? Op de Linkedinpagina van Tom Oor kun je >20 aanbevelingen lezen. Soms werken we met mensen op discrete wijze  – niet alle aanbevelingen zijn daarom zichtbaar.

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een loopbaancoachingbureau gespecialiseerd in hoger opgeleiden in het bedrijfsleven.  Wij helpen hen met radicale verandering in werk en persoonlijke ontwikkeling. Onze klanten zijn bedrijven – als GoogleABN AmroTeamBlue en midden en kleinbedrijven – maar ook individuele professionals.

Wij bieden je een unieke aanpak doordat wij bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie combinerenJe hebt vaak coaches die in één van de twee werelden thuis zijn, maar niet beiden.