Benut elke dag ten volle je talent in je baan

Succes en voldoening komt voort uit het inzetten van je talenten. Als mensen elke dag hun talenten gebruiken doen zij eigenlijk waar zij het beste in zijn. Dit leidt tot plezier, energie om buiten je comfortzone te (kunnen) stappen en creativiteit om je vak door te ontwikkelen.

Volgens cijfers en onderzoek van Marcus Buckingham deed in 2007 maar 12% van de professionals elke dag waarin zij het beste waren[1]. Ieder mens heeft unieke talenten maar soms is er voor een functie gekozen waar talenten niet goed tot hun rechtkomen. Bij een mismatch loop je langzaam leeg – energie, levenslust en resultaten verdwijnen.

Wat zijn talenten?

Wat is talent? Een vermogen om ergens in te kunnen uitblinken. Ieder mens heeft unieke talenten. Talent hebben wil nog niet zeggen dat je het goed benut. Ken je de reclame van Calvé Pindakaas van Pieter van den Hoogenband? Pietertje speelt voetbal en bakt er echt niks van. De ene misser na de andere. Toevallig belandt er een bal in het water. Hij neemt een duik en ontdekt ‘toevallig’ zijn talent voor zwemmen. 20 jaar later werd hij drievoudig olympisch kampioen, zestienmaal Europees kampioen en een keer wereldkampioen. Link naar filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=1XS9hOTv2Pw

Talenten benutten

Ooit was er een briljante verkoper.  Hij was slim, strategisch denken en kon zeer snel concepten doorgronden en dit op een leuke manier brengen aan groep mensen. Hij zou eigenlijk nog beter zijn talenten en motivatie aanspreken als verkooptrainer van softwareondernemingen.

 

Voor je talent kiezen vergt lef. Als je in de dertig of veertig bent heb je vaak een functie waarin je vertrouwd bent in een organisatie die je kent. Je hebt materiele verplichtingen – een appartement, 2 jonge kinderen en rekeningen die betaald dienen te worden.

Hoe kun je inzicht in je talenten aanscherpen?

Als je al een tijdje werkt heb je vaak enig idee waar je goed in bent en dingen die je minder goed af gaan. Ben je in staat om echt te benomen wat 5 talenten zijn waar jij successen mee kunt behalen? Je kunt inzicht in je talenten aanscherpen door elke dag te kijken naar de handelingen die je doet – zit daar een verbogen talent? Welke activiteiten gaan je gemakkelijk af en geven je energie? Dit kan klinken als een ‘open deur’ maar zelf-observatie is voor vele professionals in hun dertiger en veertiger jaren niet gemakkelijk. Dit betekent naar je zelf kijken terwijl jij je werk doet; je observeert je eigen handelen. Je kunt dit aanvullen door aan je goede vrienden en collega’s te vragen jouw unieke talenten zijn. Je hebt hier wel te maken met perceptie – dat je talenten worden gezien door het filter van iemand anders.

 

Gebruik het enneagram. Dit persoonlijkheidsmodel laat je jouw unieke drijfveer zien en welke vermogens daaruit voortkomen. Een type 8 heeft dikwijls talenten voor overtuigen, strategisch denken, (positief) confronteren en elke gewenste doelstelling behalen. Krijg hier inzicht in enkele talenten per enneagram type. Omdat ieder mens een unieke persoonlijke signatuur heeft kun je deze talenten aanvullen met persoonlijke talenten en voorkeuren. Doe jij nu elke dag waar jij het beste in bent en wordt?

In hoeverre doe jij elke dag waar je het beste in bent?

Slechts een klein percentage doet elke dag waar zij goed in zijn. Marcus Buckingham deed onderzoek naar de volgende vraag: kun jij het grootste gedeelte van de dag datgene doen waar jij goed in bent? In 2005 was dit 17%. In 2006 14% en in 2007 12%.[2]

[1]Dewulf, L. (2017). Ik kies voor mijn talent. Culemborg: uitgeverij Lannoo

[2]Dewulf, L. (2017). Ik kies voor mijn talent. Culemborg: uitgeverij Lannoo