Talent assessment, hoe verhoog je het rendement voor je organisatie?

 

Organisaties investeren in persoonlijkheidstesten of talenten assessments, alleen kan het resultaat wat tegenvallen. De belofte van werken uit talent is vaak hoopgevende: verhoging van productiviteit, innovativiteit en medewerker welzijn.

Toch levert zo een talent assessment niet altijd hun geld op legt gediplomeerd loopbaancoach en leraar Organizational Behaviour Tom Oor uit. Dure talent assessments belanden na een sessie vaak weer in de kast. Medewerkers gaan dikwijls weer verder op de oude voet verder. Met als gevolg een mager resultaat en misschien wel een knagend gevoel bij je:’was dit wel een goede beslissing?’

Terwijl talent assessments juist heel waardevol kunnen zijn mits deze op de juiste wijze ingezet worden. In dit artikel geef ik je 3 praktische suggesties die je de resultaten enorm zullen doen toenemen. Je medewerkers worden enthousiaster, gaan meer werken vanuit hun talent en deze doorontwikkelen. Waardoor ze sterker worden. Met als gevolg je organisatie versterken.

Talent assessments: hoe gebruiken organisaties deze?

Wat je veel ziet is dat organisatie eerste focussen op teamontwikkeling en daarna individuele talentontwikkeling. Ook bij team ontwikkeling worden mooie talent assessments rapporten gebruikt alleen medewerkers krijgen daarmee talenten niet in hun vingers.

Eigenlijk gebeurt vaak het zelfde als je persoonlijke ontwikkeling aan het individu overlaat: mensen hebben wel een idee van hun talent. Echter, beseffen ze niet zo goed wat deze specifiek zijn en hoe je dit kunt benutten.  In dat laatste zit ‘het goud van verandering’ voor je organisatie, hoe realiseer je dat?

 

Rendement van talent assessments vergroten, 3 praktische suggesties

Het rendement van talent assessments vergroten kan op een aantal wijze. Hieronder krijg je 3 praktische suggesties die je organisatie direct helpen. Een soort van laaghangend fruit waarvan je direct resultaten kunt ervaren. 

Talent assessment suggestie 1

Direct na een assessment, laat elke medewerker een samenvatting maken van zijn 3 tot 5 meest sterke talenten en zwakke kanten. 2 A4tjes, met:

  • Welke talenten/zwakke kanten?
  • Wat houden deze in?
  • Hoe benut je deze in werk?
  • Hoe dragen deze bij aan de kritische succesfactoren van je functie?

Talent assessment suggestie 2

Mensen presteren beter als zij een baan kunnen vormgeven richting hun talenten. Dit heet jobcrafting. Help je medewerkers om de wijze waarop ze hun werk doen te veranderen door te werken vanuit hun talent en aan te sluiten bij de strategie van de organisatie.

Talent assessment suggestie 3

Talenten hebben en ontwikkelen zijn 2 verschillende werelden voor velen mensen. Boeken lezen en workshops volgen is niet perse anders werken en daarmee andere resultaten. Help je medewerkers door in hun persoonlijk ontwikkelingsplan een keuze te maken voor hoe zij hun talent gaan versterken. Eerst prioriteit aanbrengen en dan competenties trainen om sterker te worden.

Ik weet zeker dat als je bovenstaande doorvoert dat je de praktische waarde gaat zien en ervaren van talentontwikkeling. Mensen krijgen het meer in de vingers en worden daardoor enthousiaster en energieker. Natuurlijk, dien je wel weerstand te overwinnen, maar dan ben je als leidinggevende of HR-Business partner vast goed in.

Wil je meer bereiken met talentontwikkeling?

Ben je nieuw in talentontwikkeling? Je kunt op een hele kleine manier beginnen door de competenties van je medewerkers te leren relateren aan hun talenten via de training talentontwikkeling. Je medewerkers leren daardoor hoe ze hun talenten kunnen ontwikkelen naar competenties en dat ook doen.

Heb je een talentontwikkelingsbeleid en vallen je ontwikkelingsresultaten tegen? Dan zou competentie coaching je kunnen helpen om de leerdoelen en vaardigheden eerder in de vingers te krijgen. Oefenen, trainen en toepassen.

Wil je zien wat de programma’s voor anderen hebben betekend? Op de Linkedinpagina van Tom Oor kun je >20 aanbevelingen lezen. Soms werken we met mensen op discrete wijze  – niet alle aanbevelingen zijn daarom zichtbaar.

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een loopbaancoachingbureau gespecialiseerd in hoger opgeleiden in het bedrijfsleven.  Wij helpen hen met radicale verandering in werk en persoonlijke ontwikkeling. Onze klanten zijn bedrijven – als GoogleABN AmroTeamBlue en midden en kleinbedrijven – maar ook individuele professionals.

Wij bieden je een unieke aanpak doordat wij bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie combinerenJe hebt vaak coaches die in één van de twee werelden thuis zijn, maar niet beiden.