Persoonlijke ontwikkeling: waarom werken met entropie je sterker maakt?

Persoonlijke ontwikkeling: waarom werken met entropie je sterker maakt?

Een misvatting bij persoonlijke ontwikkeling is wel je persoonlijkontwikkelingsbudget en je eigen tijd en energie investeren in aanleren van nieuwe kennis en vaardigheden. En, niet investeren in afleren van gedragspatronen die je energie doen wegsijpelen. Dit wegsijpelen is gebaseerd op het principe van entropie – een principe uit de thermodynamica – en hiermee werken kan je meer en duurzamere resultaten opleveren.[1]

Wil je:

  • Efficiënter en effectiever resultaten in je werk bereiken?
  • Nog beter met je energie omgaan?
  • Sterkere relaties bouwen?

Leer werken met entropie

Wat is de misvatting in meer detail? Bij persoonlijke ontwikkeling is er de neiging om de focus te leggen op aanleren van vaardigheden, bijvoorbeeld soft en hard skills. Deze skills zijn:

  • Hardskills: kennis vergroten die je nodig hebt voor werk (nog een master, inhoudelijke kennis versterken)
  • Soft skills (meest gevraagde in 2019: creativiteit, overtuigen, samenwerken, aanpassingsvermogen en tijdmanagement).[2]

Terwijl afleren misschien ons nog veel sterker kan maken. Entropie toont aan hoe dat werkt.  Maar, wat is dat nu eigenlijk entropie? Entropie komt uit de thermodynamica en stelt dat elk systeem – wij mensen zijn ook systemen – energie beschikbaar is voor werk en niet functionele energie dat ‘weglekt’ (in thermodynamica: omgezet wordt in hitte). In andere worden: elke systeem heeft energielekken.

Bij mensen gebeurt dit ‘weglekken’ van energie via onbewuste gedragspatronen:

  • Overdenken: denken en actie zijn niet in balans met elkaar. Terwijl denken energie gebruikt en ook moe kan maken.
  • Perfectionisme: 80% van de energie gaat naar de laatste 20% van de details.
  • Verbinden zonder resultaten: met veel mensen in gesprek raken zonder doordachte wederzijdse waarde en die daardoor beiden relaties niet voedt.

Voor duurzame persoonlijke ontwikkeling investeer je zowel in aanleren en afleren tegelijkertijd. Wij hebben allemaal zwakkere kanten. Het gaat hierom dat je beiden kunt doorontwikkelen en daarmee versterken.

Competentiecoaching kan je helpen met beide tegelijkertijd ontwikkelen en afstemmen op de balans die goed voor jou is. Succes  met je persoonlijke ontwikkeling. [1] https://cnx.org/contents/UfumKqbv@12.12:jcBmTbgj@1/Entropy-and-the-Second-Law-of-Thermodynamics-Disorder-and-the-Unavailability-of-Energy [2]

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een Amsterdams loopbaancoachingsbureau gespecialiseerd in talentontwikkeling en loopbaanontwikkeling van hoogopgeleide professionals in de zakelijke en financiële dienstverlening.
Wij helpen professionals met het verkrijgen van werk dat goed past en persoonlijke ontwikkeling om hun effectiviteit en zelfsturing te vergroten. Onze aanpak is diepgaand en resultaatgericht: eerst uitgebreid geïnvesteerd in het vergroten van zelfinzicht en dit vervolgens te vertalen naar praktische ontwikkeling en loopbaanmogelijkheden. We zorgen voor meer energie, voldoening en vlotter carrière maken. Neem hier contact op.