Persoonlijk leiderschap versterken? Ontdek de rol van masculiniteit en feminiteit in je leven

 

Bij persoonlijk leiderschap ontwikkelen denk we vaak aan Stephen Covey – de 7 principes van highly effective people – toch is er één principe die onze nog verder helpt: de balans tussen de masculiene en feminiene krachten. Psycholoog Carl Jung schreef er ook al over, toch lijkt het alsof de massa het vergeten is. Verbinding met je masculiene en feminiene kanten, vereist niet dat je homoseksueel of lesbisch wordt, zoals men dikwijls denkt. De sleutel tot vooruitgang ligt in een gezonde balans tussen beiden, met als gevolg:

 • Met minder moeite resultaten bereiken
 • Stopt met dromen en procrastineren en de dingen doet die je wilt doen
 • Minder het gevoel hebben te vechten en aan het einde van de dag kapot te zijn
 • Meer aansluit bij je inspiratiebronnen en wat je voedt

Voorbeelden van disbalans in onze samenleving zijn talrijk:

 • De vrouwelijke CEO die moeite heeft haar vrouwelijkheid te bewaren in een mannenwereld
 • Vrouwen die minder verdienen omdat ze niet durven te onderhandelen over salaris en promotie
 • Vrouwen die aan zelfopoffering doen en niet hun grenzen durven te stellen
 • Een man die veel te veel denkt en praat en geen actie durft te nemen. Hij blijft praten en denken totdat alle inspiratie en levenslust is weggeëbd.
 • Een machoman die stoer en hard is en moeite heeft met verbinding maken met anderen
 • De man die alleen maar aan yoga doet terwijl hij discipline en actie dient te trainen

Waar gaat het om masculiniteit versus feminiteit?

Een manier waarop mensen zich specialiseren is door hun seksuele rol. Mannelijk of vrouwelijk zijn is een specialiteit die unieke talenten en bekwaamheden in de levenservaring brengt. De oudste psychologen ter wereld – sjamanen – geloven dat dit elk een helft is van het geheel en daarmee een onevenwichtige staat van zijn.

Het feit dat iemand een vrouw is, betekent niet dat zij een magnetische manier (synoniem voor feminien) van denken heeft en het feit dat iemand een man is, betekent niet dat hij een dynamische (masculiene) manier van denken heeft. Er zijn mannen die magnetischer zijn dan sommige vrouwen, en vrouwen die dynamischer zijn dan sommige mannen. Het belangrijkste is de staat van relatieve balans die een persoon heeft of kan bereiken met betrekking tot beide. In deze staat is er evenwicht tussen de vrouwelijke en mannelijke, magnetische en dynamische, yin en yang aspecten van henzelf van het allergrootste belang.

Samenvattend, gaat het omdat mensen beide kanten in zichzelf in meer harmonie brengen. Waarom denk je dat mensen en organisaties miljarden investeren in persoonlijkheidsassessments? Om beide kanten sterker te maken en beter in balans. Met als gevolg dat je steeds meer toegang krijgt tot onderstaande masculiene en feminiene krachten:

Feminiene krachten Masculiene krachten
Niet-lineair Lineair
Creatief Gestructureerd
Verzorgend Beschermend
Yin Yang
Ontvangend Gevend
Overgave Vrijheid
Empathie Richting
Vloeiend Logisch
Sensueel Gericht
Affectie Stabiel
Delen Onafhankelijk
Teder Gedisciplineerd
Geduldig Zelfverzekerd
Intuïtief Bewust
Langzaam Snel
Gevoelig Hard

Wees eens eerlijk met jezelf, waar ben je van nature goed en waar zou meer balans je helpen?

 

Hoe kun je een betere balans tussen beiden vinden?

Als je de overdreven masculiene vrouw of man bent:

 • Breng jezelf in het gezelschap van mensen die je een goede balans van beide kanten laat zien. Dikwijls zijn dit oudere mensen, die hebben meer de tijd gehad om beiden in balans te brengen met elkaar.
 • Sluit de drugs, bier en drankvoorraad af. Het is meestal slechts een verdovend middel om je woede en verdriet te onderdrukken of je angst te bedekken.
 • Vermijd de neiging om gefascineerd te zijn door geweld op televisie, in films, boeken, enz. Dit is gewoon een oud programma dat de status quo handhaaft.
 • Onderneem meer wandelingen in de natuur en maak er een punt van om de details op te merken. Realiseer je dat alles waar je naar kijkt leeft
 • Je bent waarschijnlijk gewend om je angstige gevoelens zelfs voor jezelf te verbergen. Begin je angsten toe te geven en vertel ze aan iemand anders. Het is oké als je bang bent.
 • Leer in staat te zijn om hulp van anderen te aanvaarden. Je bent geen eiland. Je kunt niet bestaan zonder steun.
 • Maak er een punt van om elke dag iemand te vertellen hoe je je voelt. Zwijgen mag dan macho zijn, maar het doodt je gevoelsleven en verbinding met jezelf en anderen.
 • Maak er een gewoonte van om naar muziek te luisteren of naar films te gaan die je gevoelens openen. Misschien merk je dat je sterkst onderdrukte emotie verdriet of woede is, en heb je meer dan wat dan ook behoefte aan het verwerken. Het kan zijn dat je je verdrietig voelt over alle moeite die je hebt gedaan om jezelf steeds zo sterk te houden. Het kan ook zijn dat de emotie die het gemakkelijkst bij je opkomt boosheid is.

Als je de overdreven feminiene vrouw of man bent:

 • Maak er een gewoonte van om direct te zijn. Als je iets wilt, ga dan naar de persoon die er iets aan kan doen, niet naar degene die het met je eens is. Vermijd geroddel.
 • Stop met kletsen en onderneem actie.
 • Doe dagelijks aan lichaamsbeweging om je lichamelijke kracht en innerlijke kracht op te bouwen. Zo werd Michael Jordan met The Bulls ooit kampioen.
 • Maak een lijst van alles waar je je hulpeloos over voelt. Doe wat nodig is om deze dingen voor jezelf te gaan regelen. Computer repareren, fiets/auto repareren, klussen in huis et cetera
 • Probeer zoveel mogelijk nieuwe dingen. Ga naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Ga op avontuur in de buitenlucht.
 • Als je je slecht voelt, voel je je comfortabeler met depressie dan met welke andere emotie dan ook. Je bent eerder geneigd om woede weg te stoppen of te negeren omdat je er bang voor bent. Geef een stem aan je woede. Zorg er wel voor dat je woede zich richt op het object van je woede (en doe dit binnen een veilige context).
 • Maak een lijst van alle mensen van wie je je afhankelijk voelt en noem op waarvoor je van hen afhankelijk bent. Kijk hoeveel van die dingen je voor jezelf kunt doen. Als je de volgende keer in de problemen zit, haal jezelf er dan uit door je eigen kracht te gebruiken.
 • Besteed meer tijd aan doen, minder aan zijn

Verandering heeft tijd nodig. Dat gaat in elke dag kleine stapjes. Binnen een jaar, kun je hele mooie veranderingen realiseren. Lees hier hoe de gladiatoren verandering doorvoeren. Veel succes en zet hem op.

Wil je meer info over diensten die je hiermee helpen?

Als je interesse hebt in ontwikkeling en coaching van je medewerkers, helpen de diensten competentie coaching entalentenontwikkeling. Deze diensten maken je medewerkers bewust van onbewuste potentie en blinde vlekken. Ook leren ze hier concrete vaardigheden ontwikkelen. De diensten leiden vaak tot proactievere, tevreden en vaardigere mensen.

Wil je zien wat de programma’s voor anderen hebben betekend? Op de Linkedinpagina van Tom Oor kun je >20 aanbevelingen lezen. Soms werken we met mensen op discrete wijze  – niet alle aanbevelingen zijn daarom zichtbaar. Wil je meer lezen over de diensten? Kijk gerust op competentie coaching en talentontwikkeling.

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een boetiek loopbaancoachingbureau gespecialiseerd in de werkbehoeften en ambities van (Internationale) hoger opgeleiden die actief (willen) zijn in het bedrijfsleven.  Wij helpen hen met radicale verandering in werk en persoonlijke ontwikkeling. Onze coachees en klanten zijn bedrijven als GoogleABN AmroTeamBlue maar ook midden en kleinbedrijven.

Wij bieden je een unieke aanpak doordat wij bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie combinerenJe hebt vaak coaches die in één van de twee werelden thuis zijn, maar niet beiden. Wat kan dat voor jou betekenen? Lees je hier.