Wil je een outplacementtraject na je burn-out, hoe pak je dat aan?

Wist je dat 19% van de Hoger opgeleiden burn-out symptomen heeft? Zit je met een burn-out thuis, en wil je een vaststellingsovereenkomst tekenen, kan het zinvol zijn om hierin een outplacementtraject op te nemen. Je wilt je vitaliteit terug, kansen vergroten op nieuw werk en wellicht leren van je burn-out. En, herhaling voorkomen. Als je nu denkt: ‘ik wil een outplacementtraject na mijn burn-out, hoe pak ik dat aan?’ Dan is dit artikel voor jou. Als gediplomeerd loopbaanadviseur deel ik hoe je dit kunt aanpakken. 

Schuldgevoel loslaten bij een burn-out

Dikwijls ervaren mensen bij bespreken van een vaststellingsovereenkomst een schuldgevoel. De gedachten van ‘ik ben sterk en een professional, hoe kan mij dit overkomen?’ en ‘ik wil mijn werkgever niet benadelen, maar ik kan niet meer vechten’. Er kunnen gevoelens van schaamte opkomen. Toch komt burn-out vaker voor dan je denkt. In Nederland is dit 1,3 miljoen van de werkenden.[3] zelfs 19% onder hoger opgeleiden. Hier zitten allerlei redenen achter. De snelheid van leven en werk. We willen meer uit ons leven halen, maken daardoor vaker keuzes en wisselen hierdoor vaker van baan. Soms maken we keuzes die niet goed bij ons passen. We lopen leeg qua energie. 

Vaak is de reden voor een burn-out moeilijk te duiden. Een deel hiervan is te wijden aan een ‘verkeerde’ baankeuze. Er is dan sprake van een mismatch tussen wie jij bent en de organisatie. Je gaat tegen je eigen natuur in. Als je niet goed past bij de functie, cultuur of leidinggevende dien jij je anders voor te doen dan je bent. Dit kost veel energie. Je maakt jezelf hierdoor moe. De neiging is om nog harder te werken, maar op pure wilskracht houd je dat niet lang vol.  Onthoud goed dat werkgever en werknemer beiden een verantwoordelijkheid hebben bij het aannemen van werknemers. Werkgevers willen ook het liefst een duurzame match. 

Wat kost een burn-out je werkgever?

Om je voor te bereiden op het tekenen van een vaststellingsovereenkomst is het raadzaam om de na- en voordelen voor een organisatie te begrijpen. Een organisatie heeft kans op een verhoging van de sociale premies als een medewerker ziek uit dienst gaat.[4]Daarnaast liggen de verzuimkosten voor een gemiddelde werknemer op de 5.000 euro en 10.000 euro per maand.[5][6] Deze kosten beperken de financiele ruimte om een andere medewerker aan te nemen. Naast de rationele casus, zijn de meeste HR-professionals en organisaties mensgericht en welwillend om met je mee te denken en goed afscheid te nemen. Ethisch werkgeverschap staat hoog in het vaandel. 

Een burn-out en einde dienstverband?

Tijdens een burn-out ben je minder vitaal. Kleine dingen kunnen je al veel energie kosten. Natuurlijk bepaalt de sterkte en de oorzaak van de burn-out hoe erg dat is. Is de burn-out werkgerelateerde, door bijvoorbeeld je eigen grenzen aangeven? Weet dat je vaardigheden kunt ontwikkelen om je vitaliteit te vergroten. Ieder mens heeft een achilleshiel, waar je aan kunt werken. Thuis uitrusten en daarna weer werken is vaak niet zo een goede strategie. Er is dan kans op herhaling. 

Heb je een burn-out vanwege een mismatch? Dan is het niet echt nodig om daaraan te werken. Afscheid van je werk en werkgever zal dan al vaak lucht en energie geven. Bij een mismatch loop je leeg doordat wie jij bent niet zo goed aansluit bij de functie, organisatie. Stilstaan en reflectie op keuzes in werk en loopbaan kan dan zinvol zijn. Zo niet, kan je van de regen in de drup belanden.

Een outplacementtraject na je burn-out, zo pak je dat aan

Zoals je gezien hebt zijn de kosten aanzienlijk voor je werkgever. Deze kosten omvatten een kans op verhoging sociale premies en tussen de 5.000 – 10.000 euro per maand. Dit maakt dat de meeste werkgevers welwillend zijn om outplacement op te nemen in een vaststellingsovereenkomst. Sommig mensen tekenen  een vaststellingsovereenkomst zonder. Dit leidt dan vaak dat het langer duurt voordat ze weer werk hebben, niet echt leren ervan en daardoor minder goed weten hoe werk te kiezen dat helemaal aansluit bij wie je bent.

 

Meer weten over outplacementtrajecten?

Het hangt af van je behoefte wat voor outplacement je nodig hebt. Hier kun je daar alle informatie over vinden. In sommige gevallen is er behoefte aan het herstellen van de burn-out. Je kunt daarover hier meer lezen. Wil je advies? Maak hier een telefonische afspraak om elkaar te spreken. Veel succes, onthoud: voor velen van mijn cliënten zijn er daarna betere tijden aangebroken, dus voor jou vast ook. 

 

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een boetiek loopbaancoachingbureau gespecialiseerd in de behoeften en ambities in werk van (Internationale) hoger opgeleiden die:

  • 0 – 20 jaar werkervaring hebben (de lente en zomer van hun carrière)
  • Actief (willen) zijn in het bedrijfsleven
  • Onze coachees werken bij grote bedrijven als Google, ABN Amro, TeamBlue maar ook het midden en kleinbedrijf

Deze doelgroep streeft vaak naar: voldoening, zingeving en zelfontplooiing in werk:

  • Een doel in werk vinden waarin zij kunnen bijdrage aan een betere wereld
  • Een balans tussen een goede boterham vinden en de eigen ambities realiseren
  • Niet alleen competenter worden in werk maar ook zelfbewuster, vitaler en proactiever. De dingen van morgen vandaag doen.

Het unieke is, de combinatie van mijn expertise in bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie. Je hebt vaak coaches die in één van de twee werelden thuis zijn, maar niet beiden. Ik benut beiden voor je.

 

 


[1] https://www.nu.nl/economie/6049927/helft-nederlandse-bedrijven-vreest-voor-voortbestaan-door-coronacrisis.html

[2] https://www.nu.nl/economie/6049772/john-de-mols-talpa-ontslaat-personeel-om-toekomst-veilig-te-stellen.html

[3] https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2019/11/verzuimkosten-door-werkstress-lopen-op-tot-2-8-miljard/

[4] https://zandvoort-legal.nl/ziek-uit-dienst-consequenties-werkgever/

[5] https://www.arboned.nl/nieuws/nrc-checkt-kosten-van-burnout-bedragen-60000-euro

[6] https://www.byebyeburnout.nl/info/kosten-burn-out/