Outplacementtraject

Outplacement checklist, ontdek waar je behoefte ligt

Outplacement checklist, ontdek waar je behoefte ligt

Je hebt outplacement budget gekregen en wilt weten hoe dit je verder helpt.

Je dienstverband is beëindigd en wilt bereiken:

 • Nieuw werk veroveren
 • Stil te staan bij je carrière en misschien een switch maken
 • Interessante functies ontdekken waar je misschien niet wist dat ze bestonden
 • Tijd vrij maken voor reflectie en je droombaan verder onderzoeken

Dit artikel laat je zien wat een outplacementtraject inhoud. Zo een traject bestaat namelijk uit meerdere onderdelen. Afhankelijk van je budget kun je een keuze maken waar je de focus op wilt leggen. Per onderdeel zijn er vragen om dit vast te stellen. Waar je voor jezelf geen duidelijk antwoord op kunt geven, bepaalt waar outplacement relevant voor je kan zijn.

Voordat je de checklist krijgt, behandel ik 2 valkuilen die je ziet bij outplacement. Deze leiden er vaak toe dat iemand niet op een passende functie terecht komt of maar niet aan een baan komt.

Ik wil geen angst in boezemen maar wel een realiteitscheck doen. Als gediplomeerd loopbaancoach heb ik de afgelopen jaren tientallen misschien wel honderden hoogopgeleide (vanaf hbo niveau) professionals begeleid in hun carrière. Zie dit artikel maar als een check met jezelf en de realiteit.

Vaak voorkomende valkuilen bij outplacement 

Valkuil 1 is dat mensen denken dat outplacement wel leuk is maar niet zozeer noodzakelijk. De gedachte heerst: ‘ik weet zelf wel welke functies er zijn op de arbeidsmarkt wat er goed past en hoe ik daar kom’. Een wijs iemand zei ooit: je weet niet wat je niet weet. Vaak zijn we ons niet bewust van onze blinde vlekken of de verschillende niveaus van competentie en meesterschap. Niet elke wiskundige is een Einstein. Een objectief sparringpartner ziet dat iemand iets belangrijks vergeet bij een functiekeuze. Bijvoorbeeld: geen gehoor geven aan diepere verlangens of onvoldoende strategisch denken en daarmee niet in spelen op actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Een goede focus kanaliseert tijd, energie en versterkt vakmanschap. Het tegenovergestelde kan leiden dat je over een paar jaar weer dient te switchen.

Valkuil 2 heeft te maken met omgaan met weerstand. Als je kiest  voor een functie die meer afwijkt van je huidige profiel, krijg je meer weerstand om aangenomen te worden (uitzondering zijn extreme schaarste beroepen en sectoren). Hoe werkt dit? In theorie is de gedachte dat competenties overdraagbaar zijn maar werkgevers selecteren veel meer op aantoonbare ervaring en resultaten. Je kunt dus denken dat een switch te realiseren is terwijl jij je profiel – stapsgewijs – sterker dient te maken. Tegelijkertijd krijg je meer concurrentie bij sollicitaties omdat je profiel minder sterk is. Je kunt hier deels handig mee omgaan door je eigen marketing en sollicitatievaardigheden te vergroten. Er is een grote verborgen arbeidsmarkt, hoe speel je daar op in? Hoe kun je handiger worden in sollicitatiegesprekken? Ik hoor wel eens: ’ik heb wel 100 brieven gestuurd er gaat alleen geen deur open’. Dit terwijl de hypotheek en andere kosten gewoon doorgaan. Dit is een fase van investeren in jezelf en vaardigheden ontwikkelen. Oefenen, trainen en doorontwikkelen. En, ook je rust pakken.

Outplacement checklist

We gaan nu verder naar de checklist. Deze behandelt alle onderdelen van een outplacementtraject. Je kunt hier zelf na gaan in hoeverre heb je antwoord op de vragen en waar wil je de focus leggen voor een outplacementtraject? We gaan hier alle fasen af.

Fase 1 – een juiste koers in werk en loopbaan

 Werkenden denken in deze fase vaak aan een volgende functie. Terwijl het in deze fase zinvol kan zijn om uit te zoomen en stil te staan bij jezelf: wat drijft mij in werk en loopbaan, waar ben ik goed en wat wil en kan ik de op arbeidsmarkt?

De valkuil is hier focus op de banen die direct binnen bereik liggen en daarbij vergeten in te spelen op functies die beter zouden passen. Een voorwaarde voor toekomstig succes is een baan die bestaansrecht heeft op de arbeidsmarkt maar ook goed past bij sterke kanten en drijfveren. Dit hoeft niet per se de voor de hand liggende stap te zijn. Durf je ruimte te dromen en dit ook concreet te maken?

Vragen aan jezelf:

 1. Weet je waar je sterke kanten en zwakke kanten liggen (heb je deze op papier op geschreven en kun je zien hoe je deze praktisch kunt inzetten in werk?)
 2. Weet je wat je drijft in werk en loopbaan en heb jij je energiegevers en zuigers voor ogen? (kun je daar ook steeds effectiever mee omgaan?)
 3. Neem jij je eigen dromen en ambities serieus of onderdruk je deze en ga je voor het rationele?
 4. Kun je een professionele missie formuleren en vertalen naar concrete functies?
 5. Weet je waar de kansen liggen op de arbeidsmarkt die ook toekomstbestendig zijn?
 6. Weet jij welke acties leiden tot het realiseren van je koers? (Niet alle acties zijn even effectief en doeltreffend)
 7. Als je wilt ondernemen. Heb je een ondernemersplan die strategisch is maar ook past bij de persoonlijkheid van de ondernemer? Kun jij op een handige manier je ondernemersplan omzetten in resultaten?

Fase 2 – Een onderscheidende positionering

 

De volgende fase is een duidelijk profiel en brief op te stellen. Het doel is hier om jezelf ‘te positioneren’ als een aantrekkelijke kandidaat. Zowel curriculum vitae als brief worden gescand in een aantal seconden. Lukt dit niet, verlies je veel tijd aan schrijven en opstellen.

De valkuil is te veel willen vertellen en geen keuze maken in het profiel. Een werkgever haakt direct af. Als je gekozen wilt worden houd je dit in gedachte:

 

“The basic approach of positioning is not to create something new and different, but to manipulate what’s already up there in the mind, to retie the connections that already exist.”
― Al Ries, Positioning: The Battle for Your Mind: The Battle for Your Mind

 

Vragen aan jezelf:

 1. In hoeverre heb je een overkoepeld curriculum vitae en deze aangepast aan 3 cv’s per functiegebied?
 2. Heb je een duidelijk profiel van 2 zinnen zonder een lijst van persoonlijke eigenschappen?
 3. Heb je een professionele foto die ondersteunend is aan je functie?
 4. Heb je een opbouwend verloop in je ervaringen of leg je de stappen helder uit?
 5. Zijn je functie titels ondersteunend aan je toekomstfunctie?
 6. In hoeverre zijn je ervaringen al onderdeel van je toekomstfunctie en benoem je deze?
 7. Beschrijf je taken en resultaten per functie (het liefst key performance indicators)?

 

Fase 3 – Arbeidsmarkttactieken

 

30% van de vacatures zijn niet zichtbaar en worden toch ingevuld. Hoe kun je op zoveel mogelijke interessante vacatures solliciteren en in goede gesprek voeren met werkgevers?

Vragen voor jezelf:

 1. In hoeverre ken ik alle tactieken die je kunt benutten om vacatures op het spoor te komen?
 2. In hoeverre is je aanpak realistisch? (Je wilt niet te veel tijd verdoen aan gesprekken die niks opleveren)
 3. In hoeverre is je benadering effectief (wat is het percentage dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek)?
 4. In hoeverre balanceer je assertiviteit en agressiviteit bij in gesprek raken?
 5. Wat doe je als je moeite hebt met assertiviteit en toch aan het werk wilt?

 

 Fase 4 – Sollicitatiegesprekken

 

Vragen voor jezelf:

 1. In hoeverre neem je een juiste houding aan tussen plaats in nemen en ruimte geven?
 2. In hoeverre ontstaat er een echte dialoog?
 3. In hoeverre kun je impliciet je toegevoegde waarde kenbaar maken zonder te verkoperig over te komen?
 4. In hoeverre heb je een pitch klaar waarin jij je verhaal duidelijk neerzet zonder weerstand op te roepen?
 5. Hoe zorg je voor een voorbereiding waarbij je complimenten krijgt van je gesprekspartner?
 6. Hoe stel je relevante en doordachte vragen?
 7. Hoe geef je heldere en doordachte antwoorden op moeilijke vragen?
 8. Hoe zorg je ervoor dat je gesprekspartner enthousiast wordt?

 

Wil je verder verkennen hoe een outplacement traject er uitziet?

Het is handig om te weten dat ik je goed kan helpen als je binnen mijn expertise gebied valt: hoogopgeleid (vanaf hbo-niveau) en in de lente zomer van hun carrière (na afstuderen tot en met begin 50) en bereid bent om naar Amsterdam te reizen. Je kunt hier meer lezen over onze outplacementtrajecten.

Wil je resultaten uit het verleden zien? Bekijken de aanbevelingen op mijn LinkedIn.

Succes met de verandering. De Deens filosoof Kierkegaard zei ooit mooi: ‘life must be lived forward and understood backwards’. Soms helpt stil staan en investering in jezelf om vlotter vooruit te gaan.