De ontwikkeling van je medewerkers draagt direct bij aan de marktpositie en van je organisatie. Wat en hoe vlot mensen leren bepaalt namelijk hoe ze bijdragen aan innovatie, klantenbehoud en soms gewoon concrete omzet.

Als medewerkers niet echt in beweging komen voor ontwikkeling kan dit je raken in je functie van leidinggevende. En, dat is misschien ook wel logisch: jij wordt er op afgerekend zowel positief als negatief. Misschien heb je al allerlei gesprekken gevoerd met hen en gaan ze wel aan de slag maar het ontbreekt de diepere drive.

Een interventie kan hierbij helpen om ontwikkeling medewerkers stimuleren: purpose in hun werk. Je medewerkers spreken hun wilskracht aan, komen in beweging en gaan zich dan inspannen voor ontwikkeling. Niet proforma omdat iemand anders het zegt maar omdat ze het zelf willen. Het draagt bij aan hun toekomst.

Gerenomeerd consultancybedrijf McKinsey toont namelijk ook aan dat mensen die werken vanuit een purpose:

  • Gezonder, veerkrachtiger zijn en eerder bij je bedrijf blijven
  • Sterkere medewerker betrokkenheid en hogere loyaliteit
  • Raden je bedrijf eerder aan bij anderen (handig in een krappe arbeidsmarkt)

Niet alle leidinggevenden weten hoe hun medewerkers weer een purpose te geven. Denk maar eens na voor jezelf als leidinggevende:

  • Wat betekent dat concreet purpose?
  • Hoe zorg ik ervoor dat de purpose van organisatie en medewerker op één lijn zitten?
  • In hoeverre hebben mijn medewerkers zicht op hun drijfveren, talenten en interesses?

Ik ben Tom Oor loopbaancoach en leraar Organizational Behaviour aan Notenboom Business School. Vaak ben ik een rechterhand van leidinggevenden voor de betrokkenheid en ontwikkeling van hun hoger opgeleide medewerkers. In dit artikel laat ik je kort zien hoe je de ontwikkeling van medewerkers kunt stimuleren door hen purpose te geven.

Bekijk hier de video, als je liever kijkt dan leest 

Wat is purpose?

Purpose is een duur woord voor een rode draad zien in je dagelijkse werkzaamheden. Het is alsof je een scherpe visie hebt op je loopbaan, je functie en je werkzaamheden. Je ziet daardoor een groter doel in je carrière. Zo een doel motiveert en breng in beweging. Hierdoor gaan mensen vaak mogelijkheden zien die bijdragen aan dit doel. En, zo ook voor persoonlijke ontwikkeling.

De misvatting van purpose voor je medewerkers is dat dit grotere doel voor 50% gebaseerd is op de talenten, drijfveren en interesses. Er wordt wel eens gedacht dat een willekeurige purpose van een organisatie medewerkers motiveert en betrokkenheid verhoogt. Je hebt nodig dat mensen zicht hebben op hun talenten, drijfveren en interesses en dit weten te vertalen naar hun eigen purpose.  Zo ‘win’ je de harten en hoofden van je medewerkers. Je zult zien dat medewerkers een soort van ‘vlamvatten’ als ze dit weten te vinden. Elke dagelijkse handeling krijgt zin, want ze zien het grotere geheel.

 

Hoe stimuleer je de ontwikkeling van medewerkers door purpose?

Het antwoord is: alignment. Hiermee wordt bedoeld: verenig de purpose van de organisatie met de purpose van de medewerker(s). Dikwijls is de organisatie purpose en strategie scherp. Mensen zijn vaak nog wat zoekende naar hun purpose. Voor alignment gaat het om kun je hun talenten, drijfveren en interesses vertalen naar een functie en expertise gebieden die daar naadloos bij aansluiten.

Voorbeelden van medewerker ontwikkeling stimuleren

Als een medewerker beseft dat hij toch graag leidinggevende wilt worden, zal hij zich gemotiveerd voelen om alle competenties nu in zijn functie te leren die daaraan bijdragen

Als een medewerker beseft dat innovatie zijn sterke punt is en hij daar iets mee wil in de toekomst, zal hij (natuurlijk ook zij) gemotiveerde zijn om de competenties te ontwikkelen die daarbij horen

Als een accountmanager zich realiseert dat hij warm loopt voor procesoptimalisatie (en daar misschien in de toekomst wel iets mee wilt doen) zal hij zich hier verder in willen bekwamen.

Tenslotte, als leidinggevende kan het zinvol zijn om eerst over een purpose of gebrek aan purpose te spreken. Vanuit deze doelen is het gemakkelijker om de ontwikkeling te stimuleren. Houd er wel rekening mee dat een purpose voor ogen bij mensen ook vaak aan hun diepere wensen en drijfveren grenst. Dit zit toch vaak in het onbewuste en heeft tijd nodig om bewust te worden. Sturing van een goede leidinggevende kan hier zeker bij helpen en al helemaal een leidinggevende die zelf dit pad heeft bewandelt. Veel succes met je medewerker ontwikkeling stimuleren. Empowerment van medewerkers is toch een van de mooiere dingen en daar heb jij als leidinggevende een sleutelrol in.

Bronnen

https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/help-your-employees-find-purpose-or-watch-them-leave

Wil je de ontwikkeling medewerkers stimuleren?

Medewerker betrokkenheid vergroten kan via het loopbaancoachingprogramma koersenonderzoek. Hierbij helpen wij medewerkers nog verder inzicht te krijgen in hun diepere drijfveren, talenten en interesses om zo de eigen koers binnen de organisatie te vinden – en weer met volle kracht vooruit te kunnen.

Zit een medewerker prima op zijn plek maar merk je dat er herhalende ontwikkelingspunten terugkomen? Daarvoor is het programma competentie coaching. Hier helpen wij medewerkers om zelfbewuster en sterker te worden.

Wil je zien wat de programma’s voor anderen hebben betekend? Op de Linkedinpagina van Tom Oor kun je >20 aanbevelingen lezen. Soms werken we met mensen op discrete wijze  – niet alle aanbevelingen zijn daarom zichtbaar.

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een loopbaancoachingbureau gespecialiseerd in hoger opgeleiden in het bedrijfsleven.  Wij helpen hen met radicale verandering in werk en persoonlijke ontwikkeling. Onze klanten zijn bedrijven – als GoogleABN AmroTeamBlue en midden en kleinbedrijven – maar ook individuele professionals.

Wij bieden je een unieke aanpak doordat wij bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie combinerenJe hebt vaak coaches die in één van de twee werelden thuis zijn, maar niet beiden.