Loopbaanvraag van de week: kun je nog carrièreswitchen op je 35ste?

Laura is hoogopgeleid en werkt als GZ-psycholoog. Ze heeft 3 jonge kinderen en een man die vaak in het buitenland werkt. Als zovele dertigers heeft ze haar handen vol aan haar gezinnetje, sociaal leven en baan. Ze komt uitgeput van haar werk thuis en wilt van baan veranderen, maar twijfelt: ’is het nog wel mogelijk om op mijn 35stevan carrière te veranderen?’

 

Antwoord:

 

Met 35 jaar zit je pas in de lente van je loopbaan. Tot pensioen heb je 33 jaar. Het is dan ook zeker mogelijk om te ‘switchen’ en je te bewegen richting een baan die (nog) beter past. Gezien de ontwikkelingen van de 4erevolutie – vervangen van functies en werkzaamheden door robotisering en Artificial Intelligence – zal het voor vele werkenden een handige vaardigheid zijn tijdig te leren switchen.  Aan een ‘goede’ switch zitten echter wel een aantal nuances:

In hoeverre is een ‘switch’ noodzakelijk? Een kleine verandering in werk kan al leiden tot een betere match tussen werk en persoonlijkheid. Je kunt veranderen in inhoudelijke werkzaamheden, functie of organisatie/sector. Je kunt een functie kiezen met een andere doelgroep. Een functie waarbij de nadruk ligt op andere taken en verantwoordelijkheden. Of veranderen van sector en organisaties. Verandering binnen je expertise en vakgebied is dikwijls gemakkelijker – uitzondering is een functie en sector die ophoudt te bestaan. Probeer eerst te achterhalen wat je wilt veranderen.

Wil je toch een ander vak of beroep? Maak je beroep zo specifiek mogelijk. Je kunt gericht investeren in relevante opleidingen, vaardigheden ontwikkelen en ervaringen op doen. Soms is dit beroep niet in één stap mogelijk. Je kunt nog niet concurren met andere professionals op de arbeidsmarkt – die wel al beschikken over alle diploma’s en ervaring. En, soms moet je nog te veel leren en bevind jij je daardoor constant buiten je comfortzone. Dit zou te veel energie kosten, die je ook nodig hebt voor je gezin. Breek de carriereswitch op in een aantal stappen, inclusief ontwikkelingsstappen en investeringen in opleiding en ervaringen.

Er zijn legio voorbeelden van mensen die een mooie switch gemaakt hebben. Je hebt een mooi diploma en interessante ervaringen als psychologe. Iemand zei ooit: verandering is hard in het begin, rommelig in het midden en prachtig op het einde. We hebben meer mensen nodig die het lef hebben om gehoor te geven aan hun eigen ‘koers’. Switchen is mogelijk maar wees niet naïef.

 

Lukt het je niet op eigen kracht? Lees meer over mijn loopbaantraject om je te helpen je beroep scherp te krijgen en een plan te ontwikkelen.