Hoogopgeleid: hoe kun jij je zelfsturing vergroten na ontslag bij een re-organisatie?

De aankomende periode zullen meer van ons met reorganisaties en ontslag te maken krijgen. Het Centraal Planbureau verwacht dat we nu pas het tipje van de ijsberg zien. 

Valkuilen die je vaak ziet na ontslag: 

 1. Onbewust in emoties blijven hangen. De nieuwe situatie wordt in woord geaccepteerd maar in daad nog niet. Je blijft hangen in de gedachte waarom is mij dit overkomen en dit beinvloed je dagelijkse acties en interacties.  Zelf zie je dat misschien niet zo maar het maakt je eigen motivatie minder sterk en beïnvloedt ook negatief je gesprekken.
 2. Je verlangens negeren. Vooral mensen die zichzelf typeren als ‘nuchter’ en ‘realistisch’ lopen het risico om direct over te gaan tot solliciteren op eenzelfde baan. Terwijl dit misschien wel éé van de oorzaken kon zijn voor ontslag: een functie sloot niet voldoende aan bij je diepere bronnen van motivatie. Je kunt hierdoor (weer) van de regen in de drup komen. 
 3. Te weinig concrete en realistische functies in kaart brengen. Als je in een re-organisatie richting een andere functie wilt bewegen wordt de nieuwe koers weleens te breed gehouden, bijvoorbeeld: een marketingfunctie. Dit terwijl marketing weer een complete wereld op zichzelf is met sub expertises en marktsegmenten. Hierdoor kun je te weinig worden uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken.
 4. Eigenwijsheid. Er is niks mis met een sterk innerlijk vermogen om zelf een visie te hebben op de arbeidsmarkt en solliciteren. Het gaat hier om open te staan voor leren van hoe je anno 2020 in gesprek raakt met werkgevers en interessante functies. Attribution error – je rekent je zelf meer vaardigheden toe dan die je werkelijk bezit – kan een rol spelen. Als je jong bent (<42 jaar) en je hebt >5 jaar ervaring in een populaire functie dan hoef je niet echt uit te blinken in vaardigheden om vacatures te vinden en te solliciteren. Je kunt hierdoor denken dat je ‘succes’ toe te wijden is aan je persoonlijke eigenschappen en vaardigheden waardoor je denkt dat je deze niet hoeft te versterken.   

Wat wel te doen om een goede baan te krijgen na ontslag?

 • Je hoger doel/purpose scherp maken. Werken vanuit een hoger doel geeft vaak veel energie omdat je zo ziet hoe je talenten benut voor iets wat je uitdaagt en bijdraagt aan een doel dat jou motiveert. Klinkt te abstract? Lees dit artikel om het scherp te krijgen.
 • Je hoger doel concreet vertalen naar functies, uitdagingen waar jij je op wilt richten en organisaties die daarbij horen.  Een purpose kan soms niet in één stap realiseerbaar zijn vertaal deze naar een aantal functiestappen.
 • Financieel overzicht creëren. Als je zonder werk zit en niet beschikt over een groot eigen vermogen wil je overzicht houden over je kosten, inkomsten en buffer. Breng dit in kaart om overzicht te creëren en weten wat je nu kunt doen om proactief bij te sturen. Niet als je straks door al je middelen heen bent en elke baan ‘moet’ accepteren.
 • Je emoties serieus nemen en niet onderdrukken. Tijd nemen voor jezelf om je emoties te (h)erkennen en te verwerken. Wat voel je? Wat zit daarachter? Strookt dat met de realiteit? Welk eigen aandeel wil je erin nemen? Voorbeelden van onderdrukking: verbindende mensen hebben de neiging om veel koffie te gaan drinken en er veel over te praten in plaats van de emoties zelf te verwerken. Actiegerichte mensen hebben de neiging om zich te verliezen in fysieke activiteiten – sporten, doen –, direct solliciteren op functies – en ook alcohol om de emoties te verdoven. 
 • Energiek en vitaal blijven. Neem een moment van eerlijkheid met jezelf: wat heeft je veel energie gekost en gegeven de afgelopen periode? Breng meer diepte aan in deze inzichten door niet alleen de oppervlakkige lagen van vitaliteit mee te nemen – fysieke en mentale maar ook emotionele en spirituele bronnen. Vertaal dit naar een wekelijkse routine.
 • Je aanpak om in gesprek te raken met werkgevers en vacatures eens onder de loep te nemen en investeren in kennis hoe dit werkt anno 2020. Investeer in inzichten om inzichtelijk te maken hoe je effectiever en efficiënter in gesprek kunt raken met alle potentiele vacatures op de arbeidsmarkt. 30% komt nooit online, als je niet weet hoe je hierop in kunt spelen, verklein jij je kansen.
 • Hetzelfde geldt voor je sollicitatievaardigheden. Je kunt zelf niet in actie zien en dit maakt het dat er ‘blinde vlekken’ zijn die je onbewust tegen kunnen houden. Zonde als dit je vakmanschap tegenhoudt. 
 • Je mindset checken: wat is je mindset die overheerst en in hoeverre helpt deze je om een nieuwe baan te krijgen? Voorbeelden: mensen met een te sterke innerlijke criticus kunnen zeer veel doen en toch ontevreden zijn. Of je kunt het persoonlijk aantrekken dat je ontslagen bent. Terwijl ontslag bij een re-organisatie kan de beste overkomen. Ontslag kan te maken hebben met een strategiewijziging van een organisatie en niks met jouw persoonlijke functioneren. Beiden maken je een beetje zwaarder voelt dan eigenlijk hoeft.
 • Maak een lijst maken van dingen die je nog wilde doen maar waar je tijdens je drukke baan geen tijd voor had. Dikwijls hebben we een aantal wensen die we willen doen tijdens ons werk maar door de drukte er vaak niet aan toe komen. Dit kunnen kleine en grote dingen zijn. Gebruik deze als motiverende factoren om te koppelen aan het bereiken van je plan om aan werk te komen. 
 • Dankbaar zijn: materieel gezien wordt het misschien wat moeilijker maar voor deze tegenslag krijg je de kans om spiritueel te groeien. In perioden van voorspoed groeien we vaak niet echt. Uitdagingen geven ons de kans (iets) meer van onze potentie te realiseren en sterker te worden. 

Veel succes bij passend werk vinden. Heb je meer inspiratie nodig lees mijn andere artikelen. Heb je een loopbaanbudget of outplacementbudget van je werkgever meegekregen kijk op www.9ways.nl voor de mogelijkheden.