Hoe hedonisme je loopbaan om zeep helpt

Je ziet het bij de huidige generatie dertigers: een neiging tot doorslaan in genieten. Misschien zelfs wel hedonisme. Korte termijn bevrediging zoeken in genieten kan aanzienlijke schade toebrengen aan onze carrière. Het najagen van genot houdt ons weg bij werk met (echte) voldoening. Hoe ouder je wordt hoe minder lef men toont om wel van baan te wisselen.

 

Wat is hedonisme? Hedonisme stelt dat het najagen van genot de hoogste prioriteit heeft. We willen alles in een soort van onmatigheid. Denk hierbij aan de (te) vele reisjes – van Bali naar Machu Pichu tot Vietnam. De constante hang naar restaurantjes uitproberen in de stad. Het kopen van meerdere Macbooks, 3 racefietsen en Vespa’s. Ik ben een man maar het schijnt dat bij vrouwen dit uit in: online aankopen van jurkjes en schoenen. We consumeren zonder einde.

 

Wat is er mis met een beetje genieten? Psychotherapeut Viktor Frankl legt uit dat in de 21eeeuw een wijdverspreid fenomeen is: existentiële vacuüm.[1]Dit gaat over een constante staat van verveling die zich vooral uit op zondag. Nadat het gejaag van de drukke week over is en men zondag zeeën van tijd heeft zich bewust wordt van enige leegte. En, als men eerlijk is tegen zichzelf is misschien ook wel een soort van verveling.

 

Ben je constant aan het ‘genieten’? Wellicht kan het eens zinvol zijn om na te denken of je niet je innerlijke honger naar ander werk stilt op deze wijze? Het gevaar van veel ambitieuze werkende is dat ze veel later in hun carrière deze vraag aan zichzelf stellen:’ probeer ik mijn verveling in werk of gebrek aan voldoening te compenseren door (te) veel genieten?’ Naarmate men ouder wordt wisselt men steeds minder van werk.[2]Het wordt moeilijker en duur langer om op oudere leeftijd een carirereswitch te maken.

 

Herken je bij jezelf een neigingen tot doorslaan in genieten? Het kan zinvol zijn eens niets te doen op zondag en ruimte te creëren voor jezelf. In deze ruimte – die je van nature opvult – kun je reflecteren, met vrienden sparren en boeken lezen of het waar is dat je een innerlijke leegte opvult en dit te maken heeft met werk?  Zoals Samuel Behrman ooit zei: ‘at the end of every road you meet yourself’. Is dit het moment voor zelfconfrontatie?

 

[1]Frankl, V. E. (1984). Man’s search for meaning: An introduction to logotherapy.New York: Simon & Schuster.

[2]Dekker, F. (2017). Arbeidsmobiliteit in Nederland: probleem of oplossing, regioplan, publicatie nr 17.