Effectieve persoonlijke ontwikkeling voor millenials: waar investeer jij je persoonlijk ontwikkelingsbudget in?

Persoonlijke ontwikkeling is hot onder millenials en werkgevers stellen ruimen budgetten beschikbaar. Uit mijn ervaring als loopbaanadviseur zie ik een tendens die ik wil benoemen: tijd, energie en budget investeren in allerlei cursussen en boeken wat niet leidt tot duurzame persoonlijke verandering.

Er wordt geïnvesteerd in een scala aan workshops die bijvoorbeeld vaardigheden (bijvoorbeeld: communiceren, timemanagement, overtuigen) aanleren terwijl er een ontwikkelingspunt is die veel meer invloed uitoefent op je functioneren: je gedragspatronen.

Gedragspatronen is automatisch gedrag wat we eigenlijk doen zonder erbij na te denken en veelal onbewust gaat. We zien het niet echt maar ondervinden wel de negatieve effecten in werk en privéleven, denk bijvoorbeeld aan:

  • Doorslaan in perfectionisme. Alles wat je aanraakt moet perfect en je voelt weerstand om ergens aan te beginnen als je het niet direct perfect kunt. Dit kost je bakken met energie en je bekritiseert jezelf ook nog eens als je het niet perfect doet.
  • Constante twijfel en zien van beren op de weg waardoor je denken en actie niet in verhouding staan. Je weet alles en kan alles bekritiseren je onderneemt alleen bijna geen actie (dat niet in relatie tot denkwerk staat)
  • Je energie weggeven aan anderen. Je vindt het leuk om te verbinden en anderen te helpen maar jouw leven komt niet echt van de grond. In je werk geef je amper grenzen aan en omdat je altijd met anderen bezig bent maak je geen keuzes die dicht bij je zelf staan.

Als je willekeurige vaardigheden traint terwijl je jij gedragspatronen niet aanpakt beklijft het niet echt. Als je last hebt van chronische twijfel (zie voorbeeld hier boven) en je daardoor weinig actie onderneemt kunt je beter dit aanpakken dan investeren in een cursus communicatie.

Succes is je gedragspatronen aanpakken en dan de juiste competenties versterken dan krijg je namelijk:

  • Meer rust in jezelf
  • Duurzamer omgaan met je energie en vermogens
  • Sterkere relaties met anderen
  • Met minder meer doelen bereiken

Als je me dit had verteld als young professional van midden twintiger had ik je voor gek verklaard, nu als dertiger wilde ik dat iemand me bij de hand had genomen. Maar misschien wilde ik toen wel niet luisteren (ja, dat is extra confronterend met mijn achternaam Oor).

Succes met je persoonlijke ontwikkeling. De herfst staat voor de deur. Twijfel je nog wat je met je persoonlijke ontwikkelingsbudget wilt doen voor dit jaar? Wees welkom voor een kennismakingsgesprek voor competentie coaching.  Werk je en aan je gedragspatronen en vaardigheden om daar effectiever mee om te gaan.