De kleine dingen maken je groot én belemmeren je. Achilles was één van de grootste en dapperste strijders uit de Griekse Mythologie. Tijdens de Trojaanse oorlog leek hij onverslaanbaar totdat iemand zo slim was om een pijl in zijn hiel te schieten. Waarop hij stierf. Zo is het ook in je carrière: het zijn de kleine dingen die je straks in crisistijd belemmeren én je carrière in de weg staan.

Je kwetsbaarheid neemt toe in een recessie. Als je hoogopgeleid en jong bent kun je denken dat je onfeilbaar bent. Je hebt misschien een sterke financiële buffer en je denkt vlot ander werk te vinden. Als je nu een baan hebt die minder goed aansluit bij je talenten en interesses of weinig toevoegde waarde heeft buiten je bedrijf, ga je richting een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Tijdens een recessie neemt concurrentie toe en aanbod aan werk daalt gemiddeld genomen. Het vraagt dan meer van je doorzettingsvermogen en slimmer denken  Op lange termijn houdt een baan die niet goed past of weinig waarde toevoegt je klein. Door te veel op wilskracht te werken kun je nooit ergens heel goed in worden én houd je daarmee kwetsbaarder in je loopbaan.

Train de kleine dingen om uit een kwetsbare situatie te komen. Onze samenleving is gericht op grote doelen én direct bereiken. Je wilt iets en je koopt het. Behoefte aan een nieuwe baan: LinkedIn. Behoefte aan een nieuwe relatie: Tinder. Wij zijn niet meer gewend aan het proces van groei: kleine stappen zetten, toepassen en daarna grotere stappen zetten en toepassen. Dus geen directe bevrediging van Netflix maar ruimte maken om ‘de kleine’ dingen te versterken:

  • Heb je weinig energie in je baan? Investeer in een vitaliteitsprogramma en begin met je eigen energie management te versterken
  • Heb je een baan die niet (meer) bij je past. Begin met je loopbaankoers scherp te krijgen. Elke dag een beetje scherper.
  • Word je opgeslokt door je werk en kom je nooit aan je loopbaan toe? Leg de vinger op je achilleshiel en leer om gezonde grenzen te stellen?

Als je het nu de kleine dingen versterkt in je huidige werk, ben je straks klaar voor de grote dingen.

Wil je hulp erbij? Kijk hier hoe we je kunnen helpen, ook in tijden als deze.

Wil je een gratis e-boek om de ontdekken welke baan bij je past? Klik hier.

Zet em op!