De carrièreswitch van 1 miljard dollar

J.K. Rowling de schrijver van Harry Potter (vermogen 1 miljard dollar) zwoegde jarenlang als secretaresse om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze sleepte zich elke dag naar kantoor en gaf toe dat ze zich vaak als een mislukkeling voelde. Misschien wel logisch: alleen een kind opvoeden en leven op de grens van armoede. Jaren later heeft ze een vermogen van 1 miljard dollar. Wat is die ene oorzaak achter haar succes?  

Die ene reden is genadeloos kiezen voor je unieke talent. 

(En natuurlijk bloed, zweet en tranen) 

Probleem in de samenleving is dat men geen keuzes maakt voor het eigen unieke talent. Er wordt vaak gekozen voor een brede baan die een beetje aansluit bij sterke kanten. Men maakt geen echte keuze. Een gemiddelde dag is een opeenhoping aan verschillende taken. Zonde, want Messi neemt ook niet alle posities in op het veld: hij kiest, traint en versterkt. Met als gevolg: voldoening, een mooie bankrekening en een gelukkige vrouw omdat hij gelukkig is. Mijn boodschap is niet rijk worden, wel een goede boterham verdienen met je talent en daarvan genieten.

Laten we het concreet maken. Stel dat jouw talent ook schrijven is maar je werkt als marketeer. Wat zou een keuze je opleveren? Naast veel voldoening en energie, zou je (uiteindelijk) de volgende tarieven kunnen hanteren:

  • Social media marketeer 55 euro per uur freelance
  • Copywriter voor bedrijven 50 – 90 euro per uur
  • Merknamen verzinnen 80 – 150 euro per uur (merknamen verzinnen en domeinen verkopen >10.000 euro per interessant domein)
  • Speechwriter CEOs crisis communicatie 250 euro per uur
  • Verhalen schrijven en regisseren a la Steven Spielberg (heel veel centjes) 

Hoe denk je dat werken voelt voor J.K. Rowling en Messi? Zij hebben plezier, gaan uitdagingen aan en genieten met voldoening van hun gezin/privéleven. 

Onthoud: als je genadeloos kiest voor je talent voelt werken nooit meer als werk. 

Zet em’ op net zolang totdat jij je unieke talent scherp hebt. 

Wil je vlotter en scherper inzicht hebben in je unieke talent? Je kunt in 14 weken via het coachingsprogramma loopbaankoers je unieke talent scherp hebben en vertaald naar een functie + doordacht plan. Heb je verdere vragen? benader me gerust via e-mail op tom@9ways.nl of 0624377099.