competentie ontwikkeling

Je competenties ontwikkelen, hoe doe je dat?

Hoe kun jij je competenties vlotter ontwikkelen dan de massa?

“Someone once told me the definition of Hell: The last day you have on earth, the person you became will meet the person you could have become.” — Anonymous.

Hoger opgeleiden zoeken hier elke dag naar: meer van hun potentie realiseren. In minder tijd en elke dag een stap.

Allen mist de massa een heldere strategie: duidelijkheid welke competenties te ontwikkelen. En, daar vol voor te gaan. Met als gevolg: stagneren in persoonlijke ontwikkeling. Hoe komt dit en hoe pak je dat strategisch aan? In dit artikel deel ik loopbaancoach Tom Oor concrete inzichten en stappen.

Wat belemmert je competentie ontwikkeling?

Een strategisch besluit begint bij helderheid. Welke competentie zullen jou verder helpen? Het gebrek aan helderheid leidt ertoe dat mensen investeren in ‘verkeerde competenties’ of stuiten op een onzichtbaar plafond.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een analytisch mens dat nog meer investeert in analytische competenties terwijl lef en risico nemen hem of haar verder helpt
 • Iemand die nog meer investeert in creativiteit terwijl focus en zelfcontrole voor hem/haar de sleutel tot groei zijn
 • Iemand die nog meer investeert in emotionele intelligentie terwijl doorzetten en uithoudingsvermogen hem/haar helpen

In eerste instantie is het goed dat iemand de competenties ontwikkelt die bij zijn sterke kanten past. Op een bepaald punt zijn andere competenties belangrijker voor je groei.

Hierachter zit het psychologisch fenomeen projectie

Hoe werkt dat? Van projectie is sprake wanneer men eigenschappen of emoties van zichzelf tracht te ontkennen, door deze toe te schrijven aan iets of iemand anders. Het fenomeen is beschreven door pyschologen Sigmund Freud en Carl Jung. Het gaat er bij projectie altijd om dat objectief gezien een probleem bij iemand zelf gezocht moet worden, maar dat die persoon niet kan leven met de negatieve gevoelens die daarbij optreden en als (onbewust) afweermechanisme de schuld bij iets anders of bij een ander gaat leggen. Met als resultaat dat:

 • Niet goed met die klant om kunnen gaan, ligt aan het agressieve gedrag van de klant.
 • Een slechte manager hebben, ligt aan zijn gebrek aan leiderschap.
 • Niet goed functioneren op werk ligt aan xyz.

Waar projectie begint eindigt helderheid en verantwoordelijkheid …

Via projectie zie je niet dat waar wij gebrek aan hebben vaak geprojecteerd worden op de ander. Dit is dus de sleutel competentie die ons zoveel verder helpt. Want …

 • De agressieve klant, betekent vaak dat er een kans ligt voor jou om je assertiviteit te versterken
 • Een slechte manager met gebrek aan leiderschap, kan ook betekenen dat er een kans ligt voor jou om aan je relatiecompetenties te werken
 • Niet goed functioneren op werk, kan zijn dat er ruimte ligt om aan je persoonlijk leiderschap competenties te werken

Hoe kun je projectie verkleinen en de juiste competenties ontwikkelen?

In essentie gaat het om een helder zelfbeeld krijgen en pas dan kun je verantwoordelijkheid nemen. Over je eigen gedrag en ontwikkeling. Bij Phoenix Opleidingen zeggen ze dat zo mooi: achter de poort van je zwakte, ligt je kracht. Je wilt zo min mogelijk afwijking tussen wie jij bent en wie jij denkt dat je bent. Daar begint groei.

Als we onszelf willen overstijgen dienen we ook onze zwakkere kanten – die we projecteren op de anderen – te integreren in wie we zijn. Dit is het spanningsveld tussen onze sterke kanten en de zwakkere kanten.

Kernkwadranten is een mooi instrument om te ontdekken wat je zwakkere kanten zijn en wat je mogelijk projecteert. Als je naar het instrument kijkt dan zijn de competentie die je verder helpen gekoppeld aan je uitdaging. Van nature selecteren we de competenties op basis van onze kernkwaliteiten terwijl onze uitdagingen de sleutel tot succes zijn.

Concrete voorbeelden

Kernkwaliteit Valkuil Allergie Uitdaging
Aanpassingsvermogen Onderdanigheid Dictatoriaal Initiatief
Analytisch Gevoelsarm Sentimenteel Gevoelig
Behoedzaamheid Besluiteloosheid Onbezonnenheid Slagvaardigheid
Behulpzaam Opoffering Egoïsme Autonomie
Bescheidenheid Onzichtbaarheid Arrogant Profileren
Betrouwbaar Saai Arbitrair Innovatief
Bondigheid Ongenuanceerd Langdradig Tact
Consequent Star Met alle winden meewaaien Flexibel
Creativiteit Chaos Bureaucratie Discipline
Daadkracht Drammerigheid Passiviteit Geduld

Koppel dit aan het rapport van McKinsey over de toekomstvaardigheden die je nodig hebt en je maakt een strategische beslissing voor je toekomst.

Als je nog niet zoveel aan competentie ontwikkeling hebt gedaan kunt je beter de competentielijsten van je functie erbij nemen. Je maakt dan een strategische beslissing voor je competentie ontwikkeling.

Veel succes en zet ‘em op.

Hoe werk ik als loopbaancoach aan mijn eigen competenties?

 • In 2012 – 2013 de opleiding tot enneagram trainer als een van de jongste van Nederland. Hierdoor kreeg ik beter inzichten in mijn eigen drijfveren, sterke en zwakke kanten.
 • In 2019 de opleiding tot loopbaancoach. 600 uur de competenties van een coach trainen onder leiding van psychologen en senior coaches. Daarnaast, had ik in de begin jaren een aantal mentoren zoals Anja Borgman.
 • In 2021 de opleiding tot train-the-trainer, wederom weer honderden uren oefenen en competenties ontwikkelen onder leiding van Manon, Mariet en Morten.
 • Ik werk ook vanuit leerdoelen en reflectieverslagen. Daarover zal ik een volgende keer meer vertellen.

Wil je meer info over diensten die je met competentie ontwikkeling helpen?

Als je interesse hebt in ontwikkeling en coaching van je medewerkers, helpen de diensten competentie coaching en talentontwikkeling. Deze diensten maken je medewerkers bewust van onbewuste potentie en blinde vlekken. Ook leren ze hier concrete vaardigheden ontwikkelen. De diensten leiden vaak tot proactievere, tevreden en vaardigere mensen.

Wil je zien wat de programma’s voor anderen hebben betekend? Op de Linkedinpagina van Tom Oor kun je >20 aanbevelingen lezen. Soms werken we met mensen op discrete wijze  – niet alle aanbevelingen zijn daarom zichtbaar. Wil je meer lezen over de diensten? Kijk gerust op competentie coaching en talentontwikkeling.

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een boetiek loopbaancoachingbureau gespecialiseerd in de werkbehoeften en ambities van (Internationale) hoger opgeleiden die actief (willen) zijn in het bedrijfsleven.  Wij helpen hen met radicale verandering in werk en persoonlijke ontwikkeling. Onze coachees en klanten zijn bedrijven als GoogleABN AmroTeamBlue maar ook midden en kleinbedrijven.

Wij bieden je een unieke aanpak doordat wij bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie combinerenJe hebt vaak coaches die in één van de twee werelden thuis zijn, maar niet beiden. Wat kan dat voor jou betekenen? Lees je hier.