Het geheim van competentieontwikkeling in werk: gong fu (功夫)

Het geheim van competentieontwikkeling in werk: gong fu (功夫)


Professionals die zeer kundig in hun vak zijn volgen eigenlijk – zonder dat ze het weten – de Chinese filosofie van Gong fu. Niet te verwarren met de uitspraak Kong Fu.

Gong fu leidt tot:

  • Meesterschap in een vaardigheid
  • Ergens zo goed in zijn zonder erbij na te denken
  • Moeiteloos resultaat bereiken (dat wil niet zeggen geen moeite doen)

Wat is gong fu?

De term Gong Fu (功夫) bestaat uit twee karakters. De eerste Gong betekent harde training, werk waarbij jij je vaardigheid door ontwikkelt. De twee Fu betekent de tijd die je erin geïnvesteerd hebt. Samen betekent dit de tijd van vaardigheden ontwikkelen. Denk aan de vechtkunstenaar Bruce Lee die elke beweging zo geïnternaliseerd heeft dat hij de vaardigheid altijd kan oproepen.

Wat zijn voorbeelden van Gong fu?

  • Dit is de verkoper die altijd de vinger op de zere plek weet te leggen zonder weerstand op te roepen bij een klant.
  • De Actuaris die complexe economische en risico’s in tot een eenvoudig rekenmodel weet terug te brengen
  • De vastgoedinvesteerder die precies weet welk object te kopen en een goede deal te sluiten

Waarom komt gong fu zo weinig voor?

Gong fu komt weinig voor vanwege de illusie van ontwikkeling door werk. Door werken kun je inzicht krijgen en handigheid in een vakgebied. Wat je weet en doet wordt praktisch en relevanter. Voor excellentie is Gong Fu nodig. Doordringen tot datgene in werk waar je zo goed in bent. Dat versterken met kennis, vaardigheden en een houding die dat versterkt. Datgene elke dag trainen in je werk. Lezen, ontwikkelen en toepassen. 3 uur per week leidt al gauw tot 156 uur per jaar.

Werk en train je tegelijkertijd? Ga zo door.

Bronnen

https://www.clearwaterkungfu.com/kung-fu-real-meaning/

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een Amsterdams loopbaancoachingsbureau gespecialiseerd in talentontwikkeling en loopbaanontwikkeling van hoogopgeleide professionals in de zakelijke en financiële dienstverlening.

Wij helpen professionals met het verkrijgen van werk dat goed past en persoonlijke ontwikkeling om hun effectiviteit en zelfsturing te vergroten. Onze aanpak is diepgaand en resultaatgericht: eerst uitgebreid geïnvesteerd in het vergroten van zelfinzicht en dit vervolgens te vertalen naar praktische ontwikkeling en loopbaanmogelijkheden. We zorgen voor meer energie, voldoening en vlotter carrière maken. Neem hier contact op.