Wist je dat mensen het meeste spijt hebben van één ding als ze terugkijken op hun leven? Namelijk, niet trouw zijn geweest aan de eigen dromen. Niet je eigen innerlijke kompas gevolgd hebben. De dingen die je diep vanbinnen wilde. Er zijn vele mensen die eigenlijk dromen of andere ambities hebben maar daar geen gehoor aan geven. Ze voelen wel iets knagen. Maar het komt er niet van. Terwijl anderen floreren en Nederland tot de top van de wereldeconomieën behoort, laat je eigenlijk zulke mooie kansen voorbij gaan. Omdat, je in Nederland bijna alles kunt worden. Speechwriter voor CEO’s, adviseur kunstmatige intelligentie of een eigen participatiemaatschappij? Dat kan allemaal in Nederland. Jij kiest.

Vele mensen willen eigenlijk carrièreswitchen maar stellen het uit

Bij het uitstellen van een carrièreswitch, ervaren mensen vaak wel dat het leven ‘mechanisch’ geworden is. Hierdoor merk je sleur, minder levenslust en soms vecht je dan ook niet meer ergens voor. Terwijl vanbinnen er allerlei potentie zit, die graag naar buiten wel. Talent dat vraagt om verzilverd te worden. Soms zijn er momenten van eerlijkheid, je maakt dan contact met de frustratie. Frustratie kan heel krachtig zijn omdat daarmee je wil tot veranderen wordt aangesproken. De wil om uit te stijgen boven de maalstroom van het leven en in actie te komen. Je eigen kompas volgen. Dikwijls komt dit in momenten van rust naar boven, bijvoorbeeld de vakantie.

Het parkeren van dromen, ambities en capaciteiten

Mensen voelen vaak wel de wil tot veranderen tijdens de vakantie maar de massa gaat vaak weer op de oude voet verder. Totdat soms een werkgever aan de bel trekt. Wat ze daarmee eigenlijk doen: parkeren van hun dromen, ambities en vaak ook veel van hun verborgen talenten. Soms komt dit door het gouden kooisydroom. Je wilt wel maar je hebt moeite om een wat minder materieel leven te leven. Anderzijds speelt onbewust angst, die zich vaak uit in de vorm van twijfel of onverschilligheid, een rol. Terwijl mensen die in beweging zijn gekomen en het avontuur zijn aangegaan vaak ook onthullen dat ze dat liever veel eerder hadden gedaan omdat het ze zoveel levenslust, voldoening en kracht heeft gegeven.

Nederland behoort tot de top van de economieën, je zou bijna gek zijn als je geen carrièreswitch maakt

Nederland behoort tot de top concurrerende, innovatieve, welvarende en gelukkige economieën. Niet alleen van Europa, maar van de wereld, ons kleine landje.

We scoren hoog op alle belangrijke ranglijsten:

Carrièreswitchen

Doordat onze economie zo sterk is, kun je in Nederland veel meer dromen realiseren dan in andere landen. Onze open en gediversifieerde economie biedt zoveel mogelijkheden voor functies, behoeften en soms leiderschap in een bepaalde industrie dan in andere landen mogelijk is.

Denk maar eens na, wil je werk in …

  • Duurzaamheid?
  • Kunstmatige intelligentie? Misschien wel adviseur kunstmatige intelligentie?
  • Iets met trauma ontwikkeling doen?
  • Crisis Manager voor bedrijven?
  • Startup mentor voor IT-bedrijven?
  • Speechwriter voor CEO’s?
  • Je eigen participatiemaatschappij?

Het kan allemaal en er is goed je brood mee te verdienen.

Beseffen brengt je in beweging

”Start by doing what’s necessary; then do what’s possible; and suddenly you are doing the impossible.” – Francis of Assisi

Als je Nederland eens met Zuid Spanje vergelijkt (Andalusië) krijg je een heel ander plaatje. Die regio heeft  21,83% werkeloosheid en een economie die grotendeels draait op toerisme en traditionele sectoren. Dat geldt ook voor delen van Italië en Spanje, soms al zelfs in Frankrijk, daar liggen veel minder kansen voor je om te doen wat je wilt doen.

Ook is Nederland minder competitief in vergelijking met andere landen. Je hoeft hierdoor minder hard te vechten om iets te bereiken. Denk aan de Verenigde Staten of Israël. Daar heb je minimaal 2 masters nodig voor een beetje redelijk baan of 80 uur in de week te werken (ik overdrijf een beetje, maar je begrijpt het scenario).

Als wij iets weten – dat Nederland ons zoveel kansen biedt – dan blijft het vaak iets cognitiefs, wij denken iets, maar deze gedachten hebben geen impact op ons handelen. Het blijft informatie. Zodra we dit gaan relateren aan wat dit voor ons kan beteken treedt er besef op. De feiten gaan leven omdat je ziet hoe je er profijt van kan hebben in je eigen leven.

De kabbalisten noemen dit ’the believing mind’. Doordat je de feiten (je hoofd) kunt relateren aan wie je bent en wat je wilt (je hart) motiveert dit je. Je besef opeens dat er kansen voor je liggen die je wilt verzilveren. Als verlangen sterker wordt dan angst en twijfel kom je in beweging.

Dat is dan ook de reden waarom je meer lef mag tonen. Want lef betekent zowel moed als de diepere betekenis hart. Dus, ga je dromen achter na, volg je hart en gebruik je hoofd. Maak je plannen realistisch en speel in op wat de markt nodig heeft … en voor je het doe je het onmogelijke. Ik wens je veel lef.

Wil je meer info over succesvol carrièreswitchen?

Als je wilt ontdekken welke baan naadloos aansluit bij wie jij bent en de arbeidsmarkt, is daar het coachingprogramma koersenonderzoek speciaal voor. Deze helpt je inspelen op unieke beroepen, niches en functies. Ook leer je veel over jezelf: wat je diepere motivatiebronnen zijn, sterke en zwakke kanten zijn en hoe jij je eigen leerprocessen stuurt. Met als gevolg een doel voor ogen. En, een flinke dosis zelfbewustzijn.

Wil je zien wat de programma’s voor anderen hebben betekend? Op de Linkedinpagina van Tom Oor kun je >20 aanbevelingen lezen. Soms werken we met mensen op discrete wijze  – niet alle aanbevelingen zijn daarom zichtbaar.

Over 9 Ways Talent & Career Development

9 Ways is een loopbaancoachingbureau gespecialiseerd in hoger opgeleiden in het bedrijfsleven.  Wij helpen hen met radicale verandering in werk en persoonlijke ontwikkeling. Onze klanten zijn bedrijven – als GoogleABN AmroTeamBlue en midden en kleinbedrijven – maar ook individuele professionals.

Wij bieden je een unieke aanpak doordat wij bedrijfskunde en ontwikkelingspsychologie combinerenJe hebt vaak coaches die in één van de twee werelden thuis zijn, maar niet beiden.