Eerder en beter een carrièreswitch maken

Een carriereswitch biedt perspectief om je te bekwamen in een vakgebied dat nog beter bij je past. Zowel jij en de arbeidsmarkt zijn in beweging. Een switch kan daarbij helpen om wat je drijft en waar je goed in bent weer aan te laten sluiten bij kansen op de arbeidsmarkt. Hierdoor krijg je het gevoel weer zelf aan het stuur te zitten van je loopbaan met als gevolg dat alleen al er mee bezig zijn je energieker en wilskrachtiger maakt.

Hoeveel potentieel een switch ook biedt, het kan niet te luchthartig genomen worden. Bij een switch staat er namelijk aardig wat op het spe voor je. Vele mensen hebben financiële verplichtingen die doorlopen, zoals een hypotheek en gezin. Hierdoor wil je een doordachte switch die ook een mate van succes met zich meebrengt.

Ten tweede, gaat het ook om je reputatie in je netwerk. Wanneer je een verkeerde keuze maakt en blijft switchen kun je gepercipieerd worden als iemand die niet serieus te werk gaat. Hierbij gaat het dan niet over slim je loopbaansturen maar over te impulsief een keuze maken.

Tenslotte, wil je dat een switch zo goed mogelijk aansluit bij wie jij bent. Ieder mens heeft unieke motivatiebronnen en talenten. Tegelijkertijd biedt onze economie zoveel kansen en niche kansen die mensen niet weten. Hoe dichter je daarbij blijft en hoe specifieker je die kansen in kaart brengt des te eerder je succesvol daarin wordt.

Ik zie zovele young professionals (de groep tot 45 jaar) die materieel succesvol zijn maar  spiritueel leeg zijn en mede daardoor een carriereswitch overwegen. Dikwijls stappen ze in 2 belangrijke valkuilen die hen zoveel tijd, energie kan besparen. Daarom dit artikel.

Dit artikel is ook in een korte video variant.

Valkuil 1 – de carrièreswitch niet specifiek maken

Zoals eerder genoemd is het doel dat mensen bij een carriereswitch voor ogen hebben vaak te breed en te algemeen. Hierdoor sluit het niet goed genoeg aan bij wat jou drijft en waar je goed in bent. Om je talent echt te benutten dien je genadeloos daarvoor te kiezen. Onze economie is 80% dienstverlening. Het gaat om een nichefunctie creëren.

Wat mensen doen: 

 • Ik wil iets met marketing
 • Iets met coaching
 • iets met innovatie

Wat je succesvoller maakt:

 • Je wilt concreet functie + expertisegebied. Enkele voorbeelden zijn:
  • Leiderschapstrainer voor het Midden en Kleinbedrijf
  • Product Marketeer Smart Home Gadgets
  • Scrum Trainer voor productiebedrijven

Als je merkt dat je hulp nodig hebt bij je doel formuleren, lees dit artikel over hoe je scherper een doel kunt formuleren. Werken met een purpose. 

Valkuil 2 – De carrièreswitch niet opdelen in stappen 

Iemand had ooit eens een half jaar geïnvesteerd in solliciteren en netwerken maar zijn switch kwam niet van de grond. Zijn ambitie was groter dan zijn aantoonbare vaardigheden en ervaringen.Ondanks dat de markt lyrisch is over een arbeidsmarkt gebaseerd op vaardigheden zijn deze minder overdraagbaar dan je denkt, in eerste instantie. Werkgevers selecteren nog aardig veel op werkervaring.

Als we een te grote switch in een keer willen maken krijgen we onnodig veel weerstand en gaan deuren niet open. Dit kost je dan onnodig veel solliciteren, netwerkgesprekken en kan je zelfs demotiveren of aan jezelf doen twijfelen. Terwijl dat niet nodig is.

Om succesvol te switchen dien je vaak op één expertisegebied te blijven leunen:

 • Je kunt van functie veranderen
 • Je kunt van inhoud veranderen
 • Je kunt van branche, sector en uitdaging veranderen

Maar niet alle 3 tegelijkertijd veranderen.

Realistische switchen voorbeelden:

 • Van Projectmanager software naar Projectmanager Artificial Intelligence
 • Van Project Manager Artificial Intelligence naar Consultant Artificial Intelligence
 • Van Project Manager Software naar Internationale Project Manager software

Veel succes bij de carrièreswitch

Veel succes. Als je niet in bovenstaande 2 valkuilen stapt en het tegenovergestelde doet om je succes te vergroten, zul je eerder switchen. Daardoor minder tijd en energie kwijt zijn. Nog belangrijker is dat je een switch realiseert die helemaal bij jou en de arbeidsmarkt aansluit. Dit laatste is nog wel redelijk zeldzaam. Je weet niet wat je niet weet. Mensen laten daar nog aardig wat kansen liggen. Jij weet nu wat je te doen staat. Veel succes en hoop goed nieuws van je te horen.