Hoeveel geld maakt gelukkig in je werk?

Ken je het verhaal van de Mexicaanse visser en de Amerikaanse investmentbanker?

Een Amerikaanse visser belandde op zijn vakantie in een klein Mexicaans vissersdorp, toen er een klein vissersbootje aanmeerde aan de kade vol met verse mooie vissen. De Investmentbanker was onder de indruk en vroeg hoe lang het duurde om deze te vangen. De Mexicaan antwoorde: ‘slechts een poosje’.

De Investmentbanker vroeg waarom hij niet langer bleef om meer vis te vangen? De Mexicaan antwoordde dat hij voldoende had om in de behoefte van zijn familie te voorzien. De Amerikaan vroeg daarop wat hij met de rest van zijn tijd deed? De Mexicaanse visserman antwoorde: ‘ik slaap tot laat, vis een beetje, speel met mijn kinderen, houdt siësta en neem mijn vrouw mee de stad in waar we wijn drinken en samen met mijn amigos gitaar spelen.

De Amerikaan antwoorde enigszins bespottend: ‘ik heb een M.B.A. (Master of Business Administration) van een top business school en kan je helpen. Je zou meer tijd kunnen investeren in vissen en met de winst een boot kopen en dit weer investeren om uiteindelijk een vloot van boten te bezitten. In plaats van tussenhandelaar te zijn kun je direct aan de fabriek verkopen en je eigen vismerk opzetten. Je hebt dan controle over product, proces en distributie. Maar, dan zal je wel naar Mexico Stad moeten verhuizen om je groeiende onderneming te leiden.

De Mexicaanse visser vroeg: ’hoe lang denkt u dat dit gaat duren señor? 15-20 jaar zij de Amerikaan. En, wat dan, vroeg de Mexicaan? De Amerikaan lachte en zij: ‘dit is het mooist, wanneer de tijd rijp is breng jij je onderneming naar de beurs en dan word je rijk. Je zou miljoenen kunnen verdienen.

Ok, señor, en dan wat? De investmentbanker antwoorde: ‘dan kun je met pensioen, verhuizen naar een klein vissersdorp, waar je tot laat kunt slapen, een beetje kunt vissen, siësta houden met je vrouw en wijndrinken en gitaar spelen met je amigos…

Het verhaal legt op eenvoudige wijze de menselijke neiging tot het streven van financieel succes (De Amerikaan) ver voorbij wat goed voor ons is. De Mexicaan laat zien dat rijkdom meerdere facetten kent. Soms slaan we door in het streven naar geld en houden gouden handboeien of hedonisme ons gevangen.

Hoeveel geld maakt dan wel gelukkig?

Kahneman en Deaton hebben in 2010 een onderzoek gedaan onder 450.000 deelnemers naar het effect van inkomen per huishouden op het emotionele welzijn.[1] Het onderzoek toont aan dat emotioneel welzijn stijgt tot een inkomen van 75.000 USD. Dit terwijl modaal inkomen in de V.S, in 2014 $72,641 was[2].

Geld of materieel succes maakt dus gelukkig tot op een zekere hoogte. Als we de cijfers betekenis geven, denk ik dat het gaat om het vervullen van onze basisbehoeften in relatie tot onze sociale cirkel. In hoeverre verdienen we voldoende geld om een huis te kunnen kopen, kleding, eten, reizen/ontspanning en sparen voor pensioen? En, dan rekening houden met onze vrienden/familie.

Dit blijft echter subjectief. Sommige mensen hebben minder behoefte aan materie. Ik ken een welvarende advocaat die nog steeds elke dag een broodje pindakaas eet. Maar ook minder welvarende mensen die alle nieuwste gadgets kopen en 3 keer per week uiteten gaan.

Ik denk als we eerlijk naar onszelf zijn dat we vaak minder nodig hebben dan we beseffen en doorslaan in materieel succes niet leidt tot voldoening. Net als in het geval van de Mexicaanse visserman zijn er andere voorwaarden die ons voldoening geven.

Waarschijnlijk vertel ik je niks nieuws in dit artikel?

Maar omdat er nog weleens een afwijking kan zit tussen weten én doen schrijf ik dit artikel ter her-innering.

Wat doe jij bij de volgende stap?

  • Welke rol neemt salaris in bij het kiezen van een volgende baan?
  • Welke andere persoonlijke voorwaarden leiden tot voldoening?
  • In hoeverre belemmert je uitgave patroon om een stap te maken naar een baan met meer voldoening?

 

Bronnen

[1] https://web.archive.org/web/20160305061814/http://www.pnas.org/content/107/38/16489.full

[2] US Census Bureau, Income Distribution to $250,000 or More for Households: 2013″Census.gov. May 2014. Retrieved 2015-03-02.